Economia

Els hotelers gironins reclamen la supressió del pla director de l'Empordà

La Federació d'Hostaleria exigeix un model turístic amb noves inversions basades en l'oci i el clima, i aplaudeix Barcelona World i Eurovegas

Els hotelers de les comarques gironines volen que se suprimeixi el pla director de l'Empordà per canviar el model turístic d'aquesta demarcació i facilitar noves inversions. Així ho va anunciar ahir el president de la Federació d'Hostaleria, Antoni Escudero, durant l'acte de celebració del Dia Mundial del Turisme que es va fer al Castell de Biart, a la població empordanesa de Masarac. Escudero va defensar un canvi de model que permeti allargar la temporada turística més enllà del model de sol i platja, i va posar d'exemples Barcelona World i Eurovegas com a “imans” per al turisme dels quals no es beneficiarà la demarcació gironina: “A nosaltres no ens tocarà res”, i per això va defensar la necessitat d'una inversió a les comarques gironines que siguin pol d'atracció. Segons Escudero, el pla director de l'Empordà és un impediment per avançar en aquest sentit: “Ens deixa endarrerits en el segle XVIII i no ens deixa avançar cap al segle XXI.” Així mateix, va reclamar un lobby gironí públic i privat que inclogui administracions, empresaris, comerciants, bancs, agents culturals, transports i la Universitat de Girona, i que lluiti per aquest projecte de nou model turístic.

Durant un discurs davant nombroses autoritats i empresaris de la demarcació, Antoni Escudero també va tenir unes paraules de record per als incendis del juliol passat i va criticar l'alarmisme, que, en alguns casos, va generar l'anul·lació de reserves hoteleres. Escudero va fer un balanç bastant pessimista de la temporada d'estiu, especialment del juliol, i va mostrar la preocupació dels empresaris gironins per la pròxima pujada de l'IVA. Segons Escudero, els restaurants gironins ja han notat aquesta pujada, amb la disminució d'un 30% de la seva facturació.

Les crítiques de la federació no van quedar aquí, ja que també va expressar el seu malestar quan va dir que se sent “enganyat” per les administracions perquè no havien escoltat les dues reivindicacions que havien posat sobre la taula. Una era limitar a un màxim de dues persones el pagament de l'impost turístic i l'altra era deixar fora els jubilats de l'Imserso durant la temporada baixa, i va alertar l'administració que el turisme és “la mare dels ous” de l'economia “gironina, catalana i espanyola”. “Cuidem-lo, perquè té un gran valor”, hi va afegir Escudero.

D'altra banda, el delegat del govern a Girona, Eudald Casadesús, va insistir que, tot el que s'ingressi amb la taxa turística repercutirà directament i de manera transparent en el sector. També el president de la Diputació de Girona va insistir en la gran tasca que es fa des del Patronat de Turisme per promoure la destinació i va afirmar que les comarques gironines havien aprovat “amb nota alta la temporada turística”. L'alcalde de Masarac, Lluís Pujol, va agrair el suport de les administracions i dels pobles veïns arran dels focs del juliol.

El pla director de l'Empordà va ser creat per defensar un conjunt d'idees que són merament ecologistes
Antoni Escudero
President de la federació d'hostaleria de la demarcació

Protecció del territori

El pla director de l'Alt Empordà i el Baix Empordà del 2006 va incrementar les àrees incloses en categories de protecció especial i preventiva per evitar la interpretació d'aquests espais, principalment zones agrícoles, com a potencialment urbanitzables i frenar l'especulació. Els suggeriments de zones protegides van ser formulats per plataformes i entitats –també algun ajuntament i la Diputació de Girona– i els suggeriments de rebaixar-los van anar a càrrec de particulars i ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat
L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida