Economia

Més de 13.000 persones es manifesten a Girona amb motiu de la vaga general

És una de les marxes més multitudinàries que s'han fet mai a la ciutat

La jornada de vaga ha tingut un seguiment desigual, amb més incidència a la indústria i menys al comerç i els autònoms

Més de 13.000 persones han respost a la convocatòria dels sindicats CCOO i la UGT i s'han manifestat aquest vespre pels carrers de Girona. La manifestació ha estat el moment àlgid d'un 14-N que els dos sindicats han qualificat “d'èxit rotund” i de “dia històric”. La protesta ha aplegat treballadors, pensionistes, aturats, polítics i col·lectius de tota mena sota un lema unitari: Que no ens prenguin el futur. Hi ha culpables, tenim solucions. La marxa, farcida de crits i pancartes, ha recorregut bona part del centre i l'eixample de la ciutat durant prop de dues hores.

Segons els sindicats, la manifestació d'aquest vespre ha reunit 17.000 persones, mentre que la Policia Local rebaixa la xifra a 13.000 persones. En qualsevol cas, ha estat una de concentracions més multitudinàries que s'han fet mai a la ciutat, només superada per la de la Guerra de l'Iraq l'any 2003 i –tot i que a molt poca distància– la de la vaga general del passat 29 de març. En aquella ocasió 15.000 persones van clamar pels carrers contra la reforma laboral.

La marxa, ha sortit de la rotonda de la Devesa i, durant gairebé dues hores, ha recorregut el centre i l'eixample de la ciutat (passant per la Gran Via, la carretera Barcelona, el carrer de la Creu, Joan Maragall i l'avinguda Pompeu Fabra). “No és una crisi, és una estafa”, “Per què no van a la presó els polítics i els banquers?”, “Contra el capital, vaga general” o “Aquells que ens mireu, també us despatxaran”, són alguns dels lemes que s'han pogut llegir o escoltar al llarg de la manifestació.

Treballadors, aturats, col·lectius anticapitalistes, pensionistes i representants de partits polítics han respost a la crida dels dos sindicats, CCOO i la UGT, en una marxa que ha transcorregut sense incidents. Al final, però, hi ha hagut moments de confusió, perquè els col·lectius anticapitalistes –que han aplegat unes 2.000 persones– s'han avançat a la capçalera oficial i han llegit abans els seus manifestos davant la delegació del govern.

La marxa ha estat el punt àlgid d'aquest 14-N a les comarques gironines, una vaga general que ha tingut un ressò desigual depenent dels sectors. Aquells on hi ha hagut més seguiment han estat la indústria i els transports, amb seguiments del 80%. Entre d'altres, els sindicats posen com a exemple d'adhesions massives les empreses Bellsolà, Hutchinson o Torraspapel.

Per contra, allà on l'aturada ha punxat més ha estat al petit comerç i als autònoms. Aquí, els darrers balanços parlen d'un seguiment que se situa al voltant del 14%.

Sigui com sigui però, els sindicats asseguren que aquest 14-N ha tornat a jugar un pols al carrer amb la manifestació que aquesta tarda ha recorregut els carrers de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona