Economia

Seat planteja fer fora 740 empleats per reduir costos

L'empresa comunica la intenció de suprimir un torn de producció a Martorell i 340 llocs de treball d'administració

La direcció s'empara en la baixada d'un 8,3% de la producció durant el 2012

La direcció de Seat va acabar sorprenent un cop més els delegats sindicals de l'empresa, que si bé coneixien la decisió de l'automobilística de prescindir de 400 treballadors temporals de la planta de producció de Martorell, no estaven al corrent dels 340 empleats d'administració que volen acomiadar. La direcció de la filial espanyola del grup Volkswagen els ho va comunicar a les sis de la tarda d'ahir, durant la primera de les reunions que mantindran al llarg de la setmana.

La principal causa d'aquesta decisió ha estat la baixa xifra de vendes que Seat va obtenir l'any passat, que va caure un 8,3% respecte al 2011 i va arribar a 321.000 vehicles arreu del món. Aquesta caiguda de vendes ha endegat el pla d'estalvi que ahir va plantejar l'empresa als sindicats. Concretament, la direcció va explicar que els costos que s'han de reduir equivalen a 340 ocupacions “indirectes”, és a dir, llocs de treball no vinculats a la cadena de producció, i va instar els sindicats a negociar per trobar alternatives als acomiadaments.

Aquesta mesura també té com a objectiu augmentar la productivitat i la competitivitat, i s'aplicarà a la seu de Seat i al centre tècnic, tots dos ubicats a Martorell, i a Gearbox, productor de components situat al Prat de Llobregat, que també forma part del grup. A més, l'empresa també va comunicar ahir la supressió temporalment d'un dels tres torns de la línia que encadella el model Ibiza, mesura que afectarà uns 400 treballadors temporals contractats a través d'una empresa de treball temporal.

“L'últim acord que vam signar amb l'empresa preveia la flexibilitat de contractar treballadors d'ETT o prescindir-ne quan ho veiés convenient per a la producció”, explicava ahir a aquest diari Matías Carnero, president del comitè d'empresa de Seat, que hi va afegir que “precisament aquesta flexibilització el que buscava era no tocar la plantilla fixa”. La mesura plantejada ahir per la direcció superava el que s'havia pactat.

En un torn treballen aproximadament 700 persones, 400 de les quals correspondrien als treballadors temporals que acaben els seus contractes i “els altres 300, que són de la plantilla de Seat, es reubicaran en altres línies i torns”, explicava Carnero. La mesura, segons va afirmar, s'havia de començar a aplicar durant la setmana del 10 de març. Seat té uns 550 treballadors temporals a la planta de Martorell, “per cobrir l'absentisme i les reduccions de jornada”, indica Carnero.

La situació del sector agreuja la pròpia de l'empresa i dificulta un dels principals objectius del president de Seat, James Muir, que pretenia començar a generar beneficis aquest mateix any.

LA XIFRA

165.000
automòbils
és la previsió de vendes que té Seat per aquest any, que es poden fabricar amb dos torns de producció.

El govern intenta reconduir Nissan

La Generalitat manté contactes amb la multinacional japonesa Nissan per intentar que la planta de la Zona Franca de Barcelona no perdi la fabricació del nou turisme que vol treure al mercat la companyia japonesa, i que suposaria la contractació d'un miler de persones. Fonts del govern van assegurar ahir que hi ha contactes entre les dues parts per intentar “reconduir” la situació, després que divendres passat Nissan descartés que el nou turisme es fabriqui a Barcelona. Fonts sindicals van precisar que el director general de Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, es va posar en contacte amb el vicepresident primer de fabricació de Nissan a Europa, John Martin, per intentar mantenir vives les opcions de la planta de la Zona Franca. Mentrestant, CCOO insistia ahir que és possible recuperar les negociacions i SIGEN-USOC es va avenir a signar l'última proposta negociada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona