Gran angular

Optimisme a la banca

Tot i que la banca ha sanejat gran part del totxo que figurava en els seus actius i ha aconseguit reduir la tensió a l'accés del seu finançament, encara no pot afirmar-se quan s'obrirà l'aixeta del crèdit, la qual cosa accentuarà el retard de la desitjada recuperació. Els experts estimen que aquest any l'activitat creditícia tornarà a caure entre el 4% i el 6%

Unes quantes consideracions a tenir en compte:

2012, MAL ANY PER LA BANCA.

Els sis principals bancs espanyols (Santander, BBVA, CaixaBank, Bankinter, Sabadell i Popular) van experimentar el 2012 una caiguda mitjana del seu benefici del 82% respecte a la del 2011. Tots ells van fer unes provisions en total de 34.727 milions, que va suposar un increment del 71,1% respecte a l'any anterior. Aquesta xifra està molt propera als 40.000 milions d'euros que el sector va obtenir de Brussel·les per sanejar les caixes d'estalvi.

Aquesta mitja dotzena de bancs va obtenir del BCE la xifra de 161.330 milions d'euros, que contrasta amb la suma del valor borsari total d'aquestes entitats que, en data 22 de febrer passat era de 129.567 milions d'euros, és a dir, van rebre en el seu conjunt 31.700 milions més que el seu valor borsari, la qual cosa dóna una idea de la seva enorme magnitud.

TEMPS D'EUFÒRIA.

Els presidents dels principals bancs espanyols veuen el futur amb major optimisme i aposten per una progressiva recuperació. Sostenen que a la fi d'aquest any es produirà un canvi de tendència en l'economia i que 2014 serà l'exercici que es consolidi la millorança en el repunt del Producte Interior Brut (PIB).

Com si s'haguessin posat d'acord prèviament, han coincidit recentment a llançar un missatge d'optimisme. Han afirmat unànimement que, si bé el passat 2012 va ser un any per oblidar, l'actual 2013 serà un any excel·lent, encara que tots ells han recalcat que cal no baixar la guàrdia i prosseguir amb les reformes estructurals, perquè el perill d'una recaiguda està latent. Com a elements per a l'optimisme apunten l'augment de la confiança per part dels mercats que presten diners; la reducció del dèficit fiscal; la confirmació en el manteniment de l'euro i superàvit en la balança comercial.

CAPTACIÓ DEL PASSIU.

Els bancs que comprenen l'elit han aconseguit esgarrapar l'any 2012 més de 115.000 milions d'euros en dipòsits als bancs febles i a les entitats intervingudes, els quals es van haver de conformar veient impassiblement com els seus clients rescataven els seus diners perquè van perdre la seva confiança per males pràctiques o pura ruïna, si bé aquesta captació els va suposar unes costoses campanyes publicitàries.

ESTÀ JUSTIFICADA L'EUFÒRIA?

Les declaracions eufòriques dels presidents dels bancs d'elit difereixen substancialment amb les opinions de la majoria d'experts com gabinets d'estudis, ens internacionals, institucions i altres mitjans especialitzats. L'explicació rau que la visió dels bancs no coincideix amb la de l'economia productiva, sinó amb la financera i dels mercats, per això no ha d'estranyar que fins i tot resultin diametralment oposades. La concessió de crèdits per part de la banca el 2012 va experimentar una caiguda del 6% respecte a l'any 2011, per la qual cosa empreses i famílies van haver de suportar un any més de sequera del crèdit. Una preocupació afegida a la restricció del crèdit és que en reduir-se l'oferta ho han fet les entitats financeres. D'altra banda, les entitats financeres afirmen que estan disposades a atorgar crèdit però que un percentatge altíssim de peticionaris no ofereixen la solvència i garanties necessàries. A pesar de les optimistes declaracions dels presidents dels principals bancs espanyols, el futur no està exempt de riscos. Mentre no es recuperi la situació econòmica, la morositat seguirà sent preocupant i, per tant, el crèdit seguirà en nivells mínims.

Per altra banda, encara que la banca ha sanejat gran part del totxo que figurava en els seus actius i ha aconseguit reduir la tensió a l'accés del seu finançament, encara no pot afirmar-se quan s'obrirà l'aixeta del crèdit, la qual cosa accentuarà el retard de la desitjada recuperació. Els experts estimen que aquest any l'activitat creditícia tornarà a caure entre el 4% i el 6%.

CONFLICTE D'INTERESSOS.

Mentre els bancs afirmen sense pudor “si l'economia despertés es podria obrir l'aixeta del crèdit”, els experts al·leguen sense descans “fins que no es prodigui el crèdit no es produirà la recuperació”. Qui ha de solucionar aquest conflicte d'interessos? Sens dubte, el govern. És qui ha de prendre mesures urgents perquè l'economia creixi, implantant mesures efectives com una reforma valenta de l'administració, la lluita contra el frau i l'economia submergida. Els resultats d'aquestes mesures resultarien molt més eficaces que l'obsessió sobre retallades socials, que ja han arribat al límit de la tolerància. Però això suposa pensar més en el país que en la pèrdua dels vots que suposen aquestes mesures.

Sanejament

L'any en què la banca espanyola ha escomès un extraordinari sanejament per netejar els seus balanços del totxo, el crèdit ha sortit perjudicat. Fins que la banca en general no es desapalanqui hauran de transcórrer dos o tres anys.

D'altra banda, els alts nivells d'atur limiten la possibilitat d'accés al crèdit de moltes famílies. De tota manera: benvingut l'optimisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona