DOP Oli de Siurana. fruits de la terra

De l'arbequina, tal com raja

Produït gairebé el 100% amb oliva arbequina, amb una acidesa que no supera els 0,5 graus i que s'obté amb uns procediments que no n'alteren la composició natural, diuen de l'oli de Siurana que és «el millor del món», i hi ha una gran quantitat de premis que ho avalen

És en una franja paral·lela al Mediterrani que travessa de nord-oest a sud-est set de les deu comarques tarragonines, on es troba la zona de producció de l'oli extra verge de la DO Siurana. Són unes 13.000 hectàrees d'una terra que basteix el paisatge amb oliveres de la varietat arbequina. És del premsatge d'aquesta oliva petita, que s'ennegreix amb la maduració, d'on raja el que es considera «el millor oli d'oliva del món». Josep Baiges, president de la DOP Siurana, diu que aquest és un qualificatiu objectiu. No en va, olis emparats en aquesta DOP han guanyat diversos premis internacionals, en cinc ocasions s'ha erigit en el millor oli d'oliva verge extra de l'Estat i en moltes altres convocatòries ha resultat finalista o guanyador.

L'oli de la DOP Siurana és un producte natural que s'obté de les olives de primera premsada, mitjançant procediments mecànics que no en modifiquen la composició natural. Es produeix com a molt 24 hores després d'haver-se recollit l'oliva. Els paràmetres que fixa el Consell Regulador són clars: l'oli no pot superar una acidesa de 0,5 graus (normalment és de 0,1º a 0,3º) i com a mínim el 90 per cent ha de ser d'oliva arbequina.

Però, al marge d'aquests grans trets, cada comarca té les seves singularitats, i per això hi ha molts olis diferents sota el mateix paraigua de la DOP. A la zona més alta del Siurana, per exemple, en pobles com la Palma d'Ebre, la Bisbal de Falset i Cabacés, normalment es produeix un oli amb més cos, «més masculí», que el de la zona del Camp de Tarragona, on la proximitat del mar Mediterrani i el clima endolceixen el producte, segons Baiges. Matisos a banda, tot «és un oli de molta qualitat, de paladar agradable, que crea addicció: quan el consumeixes un cop, ja no pares», segons apunta el president de la DOP.

Per a la pròxima collita es preveuen superar el 5,1 milions de quilos d'oli que es van produir el 2008-2009. Diu Baiges que es podria arriba a la xifra rècord dels 8 milions de quilos. Això sí, sempre mirant al cel, perquè tot i que bona part de la terra de la DOP Siurana disposa de reg de suport (aproximadament el 85%), el clima continua sent determinant per fer que una collita passi de ser bona a ser nefasta.

Productors
6.000
Localització
Priorat, Baix Camp, Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Tarragonès i tres pobles de la Ribera d'Ebre: la Palma d'Ebre, Garcia i Serra d'Almos
Producció anual
En la collita 2008-2009 va ser de 5.100.000 quilos d'oli
Apartat
Acidesa inferior a 0,5°
On es poden trobar
www.siurana.info


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona