Economia

Temps per repensar el model turístic de Besalú

L'Ajuntament suspendrà durant dos anys la concessió de llicències per obrir nous negocis al nucli històric per tal de facilitar el debat

Més visitants a la nova oficina de turisme

El model turístic actual de Besalú ha tocat sostre i als agents que l'integren els cal temps per reflexionar sobre el futur. Ho ha afirmat l'alcalde, Lluís Guinó, que ha avançat que l'Ajuntament dictarà la suspensió de llicències per a l'obertura de nous negocis turístics durant els dos anys vinents, a partir del gener del 2014. Es tracta de les llicències que es demanin per a negocis de restauració, hostaleria i els directament relacionats amb el turisme, com ara els establiments de venda de records que es vulguin obrir de nou dins l'àmbit del nucli històric de Besalú.

Guinó ha justificat que es tracta d'encetar un procés de debat i participació entre tots els agents implicats en el sector turístic de Besalú, des de la Generalitat i el Patronat de Turisme Girona Costa Brava fins als representants dels negocis i les entitats locals, passant per Turisme Garrotxa. Aquest procés ha de servir per definir un pla estratègic per al sector a mitjà i llarg termini. L'alcalde ha recordat que l'Ajuntament que presideix ha tingut sempre clar que el nucli històric de Besalú no és només per visitar, sinó que han volgut que fos també un lloc per viure-hi. “I això complica molt la gestió. Per això hem intentat desestacionalitzar el turisme, hem diversificat l'oferta, etc.”, ha insistit. Lluís Guinó hi ha afegit que el debat s'ha de fer sobre aquesta premissa i sobre la necessitat de mantenir i incrementar una oferta de qualitat. L'alcalde ha indicat que en el fons es tracta de no perjudicar la viabilitat dels negocis turístics actuals, tal com també ha reclamat el sector al govern local.

L'Ajuntament començarà aquest mes de setembre els estudis i treballs previs per preparar el procés, i la suspensió de llicències s'aprovarà en l'últim ple d'aquest any. La suspensió no afecta els establiments actuals que necessiten llicència per millorar.

LA FRASE

Per a nosaltres, és estratègic fer compatible que la gent visqui al nucli històric amb el turisme
Lluís Guinó

LA XIFRA

2
anys
durarà la suspensió de la concessió de noves llicències d'activitats per als nous negocis turístics.

Molt de turisme jueu i més presència de russos

La presència de turisme jueu s'ha consolidat aquest estiu a Besalú i s'ha incrementat notablement la del rus. Quant al primer, el gruix més important prové d'Israel, del Canadà i dels Estats Units. Quant al segon, s'ha multiplicat per quatre respecte al 2011 i el 2012. Són algunes de les conclusions de les dades de visitants referents als mesos de juny i juliol d'aquest any registrats a la nova oficina de turisme, que ha atès 7.000 persones més respecte als mateixos mesos dels dos estius anteriors. En total, ha atès 18.153 visitants, majoritàriament del país, amb el gruix més important de visitants de les comarques barcelonines, però amb molta presència dels de les tarragonines. També ha pujat el nombre de bascos i de valencians, s'ha mantingut el de francesos i belgues i s'ha recuperat el de turistes de la Gran Bretanya –testimonial durant els últims deu anys–. L'alcalde ha valorat que gràcies a la nova oficina, a l'accés al pont romànic, han atret més visitants i els han atès millor al punt d'origen. Guinó ha avançat que preparen projectes amb els altres municipis catalans amb un nucli medieval important, juntament amb municipis d'altres llocs del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona