Economia

la crònica

Una bata blava amb futur

Amb la crisi s'han destruït més de 200.000 llocs de treball en la indústria; ara queda camp per créixer

Catalunya gaudeix d'una llarga tradició industrial nascuda a mitjan del segle XIX. Aquesta dinàmica –poc habitual a l'Estat espanyol aleshores– ja la van observar diverses multinacionals alemanyes i suïsses quan als anys vint i trenta del segle passat van venir a instal·lar les seves fàbriques, plenes d'obrers i gent experta en el món dels laboratoris, a les nostres contrades. Però el pas del temps i la irrupció del sector serveis ha fet que el pes de la indústria a Catalunya, a l'Estat i també a Europa hagi minvat. A més, cal tenir present que el període de crisi ha destruït uns 210.000 llocs de treball en el món de la indústria catalana. Els darrers trenta o quaranta anys el pes industrial al Principat ha passat de més del 30% al voltant del 16% del producte interior brut. Davant d'això, el dilema ara és saber si la indústria serà el revulsiu que necessita l'economia catalana per tornar a situar l'atur en una taxa al més digna possible.

Per conèixer l'abast del futur d'aquesta activitat hem reunit un grup d'experts, primeres espases en els seus àmbits, per aportar la seva opinió en aquest sentit. I ho hem fet a l'hotel España, tot un descobriment per a alguns ponents d'aquesta joia modernista reformada a principi del segle XX per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

Una primera conclusió és que el sector ha fet els deures. Les empreses estan ara ben posicionades per poder afrontar amb garanties els diversos projectes tant aquí com els d'àmbit internacional. Una bona manera de créixer, tal com es va comentar, és seguir apostant per la internacionalització, perquè avui dia el mercat és el món sencer. D'aquesta manera no és estrany palpar la presència catalana de diverses empreses d'automoció, agroindústria, química o el tèxtil, per posar alguns exemples, tant en països europeus com en d'altres parts del món.

Catalunya és un país que disposa d'un teixit empresarial basat en la pime. Tant el sector com l'administració saben que el mercat internacional serà clau per al creixement. Així mateix, els experts han afirmat que la recuperació econòmica passa ineludiblement per la indústria: “La recuperació serà amb la indústria o no serà”, va assegurar un dels experts. La recerca i el desenvolupament són l'altra clau per a l'obtenció d'una millora de qualitat, que, de ben segur, ajudarà a comercialitzar millor el producte i ser més competitius que la competència.

La dimensió empresarial és una altre debat paral·lel i no menys important. La pime té molts punts forts, però també és cert que una major fortalesa de la petita, la mitjana i la gran empresa segurament permetria conquerir grans projectes internacionals amb més solidesa.

A mesura que vagi creixent la recuperació i que es produeixin més comandes, els treballadors de bata blava també augmentaran i seran determinants per anar reduint l'atur. Així, serà necessari fer les empreses productives una mica més potents per arribar, com a mínim, al 20% del PIB, tal com marca Brussel·les en un dels objectius per als països de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA