Economia

Sis vins gironins, or en el concurs Garnatxes del Món

La DO Empordà ha estat la segona denominació d'origen de Catalunya amb major nombre de medalles d'or

També ha rebut tres medalles de plata i una de bronze

Sis vins de la Denominació d'Origen Empordà van ser guardonats amb la medalla d'or al concurs de Garnatxes del Mon que aquest any s'ha celebrat a Perpinyà. La DO gironina ha estat la segona denominació d'origen de Catalunya amb major nombre de medalles d'or, només superada per Terra Alta. En total els vins catalans es van emportar 21 medalles d'or en el certamen consolidant les bodegues catalanes com un clar referent pel que fa a la producció de vins de qualitat amb la varietat de garnatxa. A tot el món s'havien inscrit prop de 500 vins al concurs que és organitzat pel consell Interprofessional dels Vins del Rosselló amb l'objectiu de prestigiar la garnatxa en la llista de varietats internacionals.

Els sis vins gironins guardonats són: Sol i Serena Damigiana 2011 i Garnatxa dels Cellers d'en Guilla 2011, del Cellers d'en Guilla, de Rabós d'Empordà; Torre de Capmany Velles Soleres, de Celler Pere Guardiola, de Capmany; Aires de Garbet 2012, de Castillo Perelada, de Peralada; Microví Garnatxa Roja Torrats 2013, del Celler *lavinyeta, de Mollet de Peralada i Dolç de Gerisena 2005, de la Cooperativa de Garriguella.

El jurat també ha reconegut altres tres vins empordanesos amb la Medalla de plata: Airam (Espelt Viticultors), Balmeta 2012 (Empordàlia) i Usted 2009 (Terra Remota). Finalment, el vi Privilegi 2010 (Celler Can Sais) va aconseguir una medalla de bronze.

La garnatxa Torre de Capmany Velles Soleres, de Pere Guardiola, és “el producte emblemàtic” del celler. Elaborada amb sistema tradicional de soleres, totes elles allotjades en els antics dipòsits de ciments que es va construir el 1942 sota unes voltes de pedra, a l'antic celler Ca'n Paraire del segle XVIII.

Els dos vins dolços premiats de Cellers d'en Guilla són fets amb 100% lledoner roig , raïm típicament empordanès. els dos vins estan veremats el mateix dia de la mateixa vinya i els fermentem en el mateix dipòsit. La diferència rau en l'envelliment.

Amb Aires de Garbet, Castillo Perelada, ha volgut fer un vi de “gamma alta, amb molta qualitat i a un preu assequible”. Està elaborat amb una varietat autòctona de l'Empordà, com la Garnatxa negra, plantada amb un terreny de pissarra i cultivada a la vora del mar.

El Microví Garnatxa Roja Torrats, de *lavineta té una producció molt petita i és “fruit del treball de recerca de noves elaboracions amb varietats tradicionals”.

Pel que fa al dolç de Gerisena, està elaborat amb les varietats Garnatxa negra i Samsó i s'ha fet una producció de 6.156 ampolles.

Garnatxa dels cellers d'en Guilla 2011
El Cellers d'en Guilla, de Rabós d'Empordà, ha envellit aquest vi pel sistema de soleres amb bótes velles dins del celler. 100% lledoner roig (garnatxa roja). Els Cellers den Guilla tenen també tres vins, el Magenc, un vi banc; el Rec Blau, un negre i el Vinya del Metge, que és un vi rosat.
Microví Garnatxa Roja Torrats
Es tracta d'un vi blanc càlid i mediterrani elaborat pel celler *lavinyeta. Té ànima de negre en el nas però es mostra com un blanc carnós a la boca. Presenta un lleuger toc especiat i herbaci que li dóna subtilesa mentre que a la boca destaca la intensitat i fermesa. El Garnatxa Roja Torrats ha rebut diversos reconeixements. A la darrera edició de la guia de Vins de Catalunya va quedar entre els millors puntuals de la DO.
Sol i Serena de Damigiana
Aquest vi, també de Cellers d'en Guilla, està envellit amb grans garrafes de vidre a l'exterior del celler, a sol i serena, a cara nord de l'Empordà orientat a tramuntana perquè així pateixi fortament les inclemències. “És un vi germà del Garnatxa, però té una ànima completament diferent”, diuen.
Velles Soleres
És un vi dolç natural del Celler de Pere Guardiola. Criat pel sistema tradicional empordanès a partir de les velles soleres familiars. Es caracteritza per una sorprenent complexitat aromàtica on s'hi troben matisos de confiteria, fruits secs, prunes i panses amb notes de torrefacció i caramel. A la boca és llarg, generós,i persistent, amb dolçor equilibrada.
Aires de Garbet
Vi de la finca Garbet de de Castillo Perelada. Ha estat criat divuit mesos en bóta bordelesa nova de roure francès Tronçais de segon vi, resta en ampolla. Color púrpura de capa alta i ribet violaci. És un vi amb un gran ventall aromàtic que recorda la finca de la que procedeix: herbes mediterrànies, fruits vermells, balsàmics, torrefactes i minerals. En boca fresc i molt equilibrat.
Dolç de Gerisen
És de la collita 2005 i està elaborat per la Cooperativa agrícola Garriguella. És d'un color profund que recorda a la xocolata amb matisos vermells. Boquet intens i amb molta complexitat: moka, confitura de fruites vermelles i negres, licor de nous, vainilla regalèssia. En boca es troba molta complexitat de nas, equilibrat i untuós, la persistència és extraordinària amb una paleta aromàtica extensa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA