Economia

VW potencia la planta de Martorell

El grup automobilístic alemany invertirà 4.200 milions a Catalunya i Navarra del 2015 al 2019

El govern preveu que més de la meitat de la suma tingui com a destí Seat, que produirà nous models

Volkswagen va anunciar ahir la que per a ells és la inversió industrial més gran que mai s'ha fet a l'Estat: 4.200 milions d'euros entre el 2015 i el 2019, dirigits a equips, instal·lacions i R+D+I, de les plantes de Seat a Martorell i Volkswagen a Pamplona. Així ho va comunicar el vicepresident mundial de compres del grup automobilístic, Francisco Javier García Sanz, al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la trobada que van mantenir al Palau de La Moncloa.

Segons el comunicat de la marca, per Sanz, “l'Estat espanyol és clau en l'estratègia del grup”. Així mateix, va destacar que “aquest projecte suposa una garantia per al futur de les instal·lacions de Volkswagen a l'Estat, que es prepararan per a l'assignació de nous models”, que seran anunciats d'aquí a uns mesos.

Les instal·lacions de Seat a Martorell i de Volkswagen a Landaben (Pamplona) “estan entre les millors fàbriques del grup per productivitat i flexibilitat”, va declarar Sanz. Aquest projecte inversor del grup alemany no només garanteix el futur de les instal·lacions a l'Estat, sinó que també tindrà un impacte molt positiu en la indústria auxiliar des del punt de vista de l'activitat i de l'ocupació. De fet, el comunicat distribuït indica que augmentarà “substancialment l'aprovisionament de peces i components fabricats a l'Estat”.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va celebrar aquestes inversions del grup alemany, “molt abundants i molt estratègiques de cara als propers anys”. Durant el dinar amb els directius de les empreses del sector abans de la inauguració del Saló de l'Automòbil, al qual també va assistir el president espanyol, Mariano Rajoy, i altres autoritats catalanes i espanyoles, Mas va destacar que aquest tipus d'inversions són molt importants, perquè Catalunya “no només ha d'aspirar a ser una gran destinació turística, sinó que aquest èxit turístic ha d'anar acompanyat d'èxit industrial”. Mas va afirmar que “ho necessitem com el pa que mengem”.

Inversió estrangera

En la seva intervenció, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va anar més enllà sobre el destí de la inversió del grup Volkswagen i va preveure que més de la meitat dels 4.200 milions es concentraran en la planta de Seat a Martorell. Puig va considerar la inversió de la multinacional alemanya “una gran notícia” i un “símptoma de confiança” en l'economia catalana, que també “serveix per combatre el missatge que Catalunya no capta inversió estrangera”. Així mateix, va explicar que, durant els pròxims mesos, Volkswagen anunciarà més inversions destinades a la fabricació de nous models a la fàbrica catalana.

Puig va concretar que el grup alemany no inclou una partida per fabricar nous models, sinó que la inversió es destinarà a la transformació de les línies de producció de la fàbrica de Seat; a recerca, desenvolupament i innovació, i a l'adaptació de les plataformes dels proveïdors, “que permetran que Seat estigui cada cop més especialitzada i esdevingui un referent per a totes les fàbriques del grup Volkswagen”. El conseller també va afirmar que aquesta inversió generarà nous llocs de treball a Martorell i que la planta catalana concentrarà les activitats de més valor afegit del grup alemany.

Rajoy va agrair, inflant el pit, l'aposta de Volkswagen per l'Estat espanyol. Ni ell ni Mas van esmentar el debat sobiranista, tot i que el president espanyol va destacar que Barcelona i la seva indústria “es van obrir al talent de persones arribades de tot l'Estat”, que “van enriquir el teixit social” d'aquesta terra, “model d'obertura, eficiència i pluralitat amb què s'identifica els espanyols a tot el món”.

Les empreses del grup Volkswagen a l'Estat van assolir l'any passat una xifra de negoci de 13.800 milions d'euros, quantitat que equival a més de l'1,3% del producte interior brut (PIB) de l'Estat. Les vendes de totes les marques del grup en el mercat espanyol van superar els 216.250 vehicles, dels quals més de 200.000 van ser turismes, mentre que les plantes de Martorell i Navarra van sumar una producció conjunta de 748.400 unitats.

LES FRASES

Aquest projecte suposa una garantia per al futur de les instal·lacions de Volkswagen a l'Estat
Francisco J. García Sanz
vicepresident mundial de Compres del grup VW
Catalunya no només ha d'aspirar a l'èxit turístic, sinó que ha d'anar acompanyat d'èxit industrial
Artur Mas
President de la Generalitat de Catalunya

El nou PIVE, divendres vinent

Mariano Rajoy també va inflar el pit quan va afirmar que el govern popular respon a totes les apostes que el sector automobilístic està fent per l'Estat com ho ha de fer, “amb fets” i un “suport decidit”. En aquest sentit, va anunciar, en el marc del Saló Internacional de l'Automòbil de Barcelona, l'aprovació en el Consell de Ministres de la setmana vinent –divendres– del vuitè pla PIVE per a l'ajut a la compra de vehicles, que reduirà les subvencions de 2.000 a 1.500 euros per vehicle. La meitat de l'aportació al client anirà a càrrec de les marques, mentre que la resta l'assumiran els fons públics. En cas que els clients tinguin família nombrosa i comprin un vehicle familiar de set places, els incentius s'incrementaran a 2.250 euros. El nou programa, amb algunes modificacions respecte a l'últim PIVE, acabarà a finals d'any i tindrà una dotació de 225 milions d'euros, que permetrà la renovació de 300.000 vehicles nous per d'altres d'antics de més de deu anys d'antiguitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona