Economia

El 20% de les botigues de Girona han avançat les rebaixes

S'han acollit a la llei estatal

Les associacions temen que el conflicte de competències entre la Generalitat i l'Estat enfronti els petits botiguers

El Tribunal Constitucional va suspendre la llei catalana

Malgrat les recomanacions que fan les associacions de comerciants gironines i la Confederació de Comerç de Catalunya de continuar actuant sota l'ordenació comercial catalana i començar les rebaixes d'estiu l'1 de juliol, es calcula que un 20% dels comerços gironins han decidit acollir-se a la llei estatal i han començat la campanya abans d'hora.

Tot i que anticipar-se al període fins ara establert de rebaixes és “legal” perquè el Tribunal Constitucional va suspendre cautelarment la llei catalana, està provocant un cert “pessimisme” entre el sector, que veu que el conflicte de competències entre el govern estatal i la Generalitat pot acabar enfrontant els petits botiguers de tota la vida. “El comerç petit vol fer el que fa el gran [les grans superfícies i les franquícies] i el comerç gros es menja el petit”, comenta el president de l'Associació de Comerciants de Banyoles, Manel Vila, que es mostra pessimista sobre el futur del sector.

En aquest mateix sentit es pronunciava divendres el president de l'Associació Banyoles Comerç i Turisme, Joan Frigola, que es mostra contrari a l'alliberament de les rebaixes perquè “això serà un campi qui pugui”. Però Frigola fa un pas més i pronostica “la desaparició del nom rebaixes com l'entenem ara”. “Si es poden fer tot l'any no seran rebaixes, se n'hauran de dir descomptes, promocions o algun altre nom, però la campanya de rebaixes no tindrà sentit”, diu.

A la ciutat de Girona cadenes de franquícies ja fa dies que han iniciat les seves rebaixes i a Figueres, segons va explicar divendres el president de l'Associació de Comerciants, Jordi Rotllan, moltes cadenes internacionals ja feia dies que anunciaven als mitjans de comunicació l'inici de les rebaixes per dissabte passat.

El problema ha esclatat ara, però en realitat ja fa mesos que algunes botigues de la demarcació fan descomptes. “Hi ha hagut botiguers que han fet rebaixes el mes de maig”, assegura Rotllan, que diu que això forma part d'un seguit d'estratègies que fan els botiguers, que amb la llei a la mà tenen tot el dret de fer. I botiguers que han decidit aplicar horaris segons les seves conveniències.

Malgrat tot això, el president de l'Associació de Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer, està convençut que aguantaran perquè “sempre que han passat coses el comerç ha sobreviscut”. Assegura que les associacions faran el possible per conservar el període de rebaixes perquè forma part “de la cultura comercial gironina”, malgrat que el president de l'associació de Girona segueix reclamant períodes de rebaixes més curts. Manté que les zones on s'ha alliberat totalment la llei de comerç “els ha sigut contraproduent i han notat un descens de les vendes”. “I en canvi nosaltres, malgrat les crisis, estem aguantant”, assegura.

Noguer manté que les vendes aquests cinc primers mesos de l'any han “anat força bé”. Calcula que hi ha hagut un augment de facturació d'entre el 2 i el 2,5 per cent a les botigues de la demarcació de Girona. Aquest creixement de vendes, segons Noguer, és degut al fet que “el consumidor es comença a despertar”. “La crisi encara hi és però sembla que hi ha més alegria”, diu el botiguer, que manté que després d'un període “llarg de contenció” el consumidor té més confiança i es permet algun caprici. A més “la roba té una durada, i si fa anys que no s'ha renovat arriba el moment que s'ha de comprar alguna peça de roba”.

Pel president de l'Associació de Comerciants de Roses, Miquel Gotanegra, per al sector del comerç independent encara no ha arribat la reactivació econòmica i això vol dir que aquesta primavera les vendes no han estat “per tirar coets”.

Diumenge vinent, obert

Tot i que, segons la llei catalana, el diumenge 5 de juliol (diumenge vinent) és un dels dies de l'any en què està permès que els establiments obrin, el president de l'Associació Girona Centre Eix Comercial, Josep M. Noguer, no creu que acabin obrint tots els establiments del centre de la ciutat. El motiu que dóna Noguer és que “fa bon temps i molts consumidors seran fora de la ciutat” i “alguns botiguers optaran per no obrir”. Els que sí que tindran obert seran les grans superfícies comercials i les franquícies.

Com és habitual, la roba, el calçat i els objectes de parament de la llar tornaran a ser alguns dels productes més demanats d'aquesta campanya de rebaixes d'estiu.

LES FRASES

Això serà un campi qui pugui. Desapareixeran les rebaixes perquè no tindrà sentit fer-les
Joan Frigola
ASSOCIACIÓ BANYOLES COMERÇ I TURISME
Aguantarem perquè sempre que han passat coses el comerç ha sobreviscut
Josep M. Noguer
ASSOCIACIÓ GIRONA CENTRE EIX COMERCIAL

Comencen demà passat amb descomptes d'entre el 30 i el 50%

Imma Bosch

El vuitanta per cent dels comerciants gironins començaran demà passat (dimecres 1 de juliol) la campanya de rebaixes d'estiu que, segons l'ordenació comercial catalana, s'acaba el 31 d'agost. Com en cada campanya de rebaixes, els descomptes previstos en els primers dies, que és quan hi ha més producte, són d'entre el 30 i el 50%, tot i que també hi ha establiments que pengen el cartellet del 60 i del 70% des del primer dia.

Pel secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, les rebaixes d'enguany “han de ser, en principi, millors que les de l'any passat”. Aquesta millora, segons Fraile, és perquè “la situació econòmica és molt millor que l'any passat i perquè enguany ja fa dies que fa bona temperatura i calor i això ajuda a l'acció de compra”. “Malgrat tot això les vendes no seran espectaculars”, assegura.

Per Fraile, malgrat que les vendes al llarg d'aquest any han anat bé i “hi ha certa millora en comparació amb l'any passat”, en conjunt les vendes “han sigut tranquil·les” i, per tant, hi ha estocs a les botigues i el consumidor podrà triar. Explica que a àmbit de tot Catalunya, les rebaixes començaran amb “descomptes d'entre el 30 i el 50% malgrat que hi ha botigues on els descomptes són del 10% però també d'altres que poden arribar fins al 70%”.

Explica que entre els productes més buscats en les rebaixes hi ha els d'equipament de la llar i equipament de la persona i que els establiments multimarca són aquells en què les rebaixes són més importants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries