Economia

Cues de jubilats grecs per cobrar 120 euros de la pensió

Els avis han quedat exclosos del ‘corralito', però cobren en funció del seu cognom

Malestar entre els afectats

Tensió i indignació entre els jubilats grecs que ahir van fer llargues cues davant la seva oficina bancària per cobrar la part de la pensió que podien recuperar després de tres dies de corralito. Des de primera hora del matí, milers d'avis esperaven el seu torn, en molts casos enmig de fortes aglomeracions, per retirar un màxim de només 120 euros. Tot i que els jubilats van quedar exclosos de les restriccions bancàries imposades al país hel·lè des de dilluns, per problemes logístics fins ahir no van poder començar a cobrar. Els nervis, doncs, estaven a flor de pell.

El govern grec ha decidit repartir el pagament en tres dies i finalment va decretar que l'ordre seria alfabètic (ahir era el dia de les persones amb un cognom que comencés entre la A i la I, avui entre la J i la M). “Cada dia estem igual, ens deien que cobraríem dilluns, després dimecres, després en funció del cognom i així van canviant cada vegada”, es queixava ahir, en declaracions a l'agència Efe, un dels pensionistes afectats. Tan sols el Banc del Pireu va ignorar la norma, de manera que era el que tenia cues més llargues de jubilats.

Els pensionistes que tenen targeta de crèdit podran retirar del caixer automàtic fins a 60 euros al dia, com la resta de ciutadans. Els que només disposen de la cartilla –a Grècia el diner de plàstic no és tan usual com a casa nostra– hauran de subsistir aquesta setmana amb aquests 120 euros. .

Al Banc Nacional de Grècia, després d'aguantar l'estona d'espera, la María, de 80 anys, no va poder endur-se a casa els seus diners perquè, li van dir, la seva caixa de pensions no havia transferit l'import al banc. La María forma part del col·lectiu dels autònoms, que està tenint encara més problemes per cobrar.

Ahir hi havia actives un miler d'oficines (van obrir de forma excepcional perquè les oficines estan tancades almenys fins al dia 7) però la patronal bancària va avançar que, si cal, se sumaran més sucursals i també s'ampliarà l'horari. De fet, ahir es va atendre gent a la tarda. Tot i les molèsties, molts pensionistes respiraven tranquils quan rebien els seus 120 euros. “Són per pagar el lloguer perquè el propietari vol cobrar en efectiu i no vull que els meus fills m'ajudin perquè ja tenen prou problemes”, explicava Alikí, pensionista grec de 74 anys.

LES FRASES

Tot va canviant: ens deien que cobraríem dilluns, després dimecres, després en funció del cognom
María, 80 anys
jubilada grega
Necessito els diners per pagar el lloguer, el propietari vol cobrar en efectiu i no vull que els fills m'ajudin
Alikí, 74 anys
pensionista grec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona