Economia

Rajoy juga amb l'IRPF

El president espanyol avança a l'1 de juliol la rebaixa fiscal prevista pel gener del 2016

Confirma que tramitarà el pressupost estatal i no descarta aprovar-lo a l'octubre

Mariano Rajoy ha rescatat l'economia espanyola, però provocant un esvoranc a les finances familiars. Alguns experts en tendències electorals coincideixen aquests dies a dir que no n'hi ha prou de presentar l'Estat espanyol com el paradís comparat amb l'infern que s'està vivint a Grècia quan molts ciutadans no han percebut cap benefici de la recuperació. És per això que el president espanyol ha decidit avançar algunes de les mesures en matèria fiscal que prèviament havia venut en diferit. Ahir, aprofitant una trobada al diari Expansión, va anunciar que la rebaixa de l'IRPF prevista pel gener del 2016 es començarà a aplicar a partir de l'1 de juliol; és a dir, que el treballador ja ho percebrà a la nomina d'aquest mes. En un any electoral, que conclourà amb les generals, Rajoy es va vantar que aquesta és la segona reducció d'impostos que fa en sis mesos i que en el nou cas suposarà una injecció addicional de 1.500 milions d'euros a les economies domèstiques.

En un dia en què també les xifres de reducció de l'atur l'afavorien –insistint en la fita de crear un milió de llocs de treball quan acabi la legislatura–, el cap de l'executiu espanyol presumia i fins i tot elevava fins al 3,3% el creixement de l'economia durant el 2015, quan fins ara la situaven en el 2,9%. Aquesta projecció de nous ingressos va ser el pretext emprat per Rajoy per justificar la nova rebaixa fiscal, tot suggerint que en vindrien més. El líder del PP es conjurava contra el fantasma grec i l'impuls a les enquestes dels seus rivals i sorprenia amb una reducció que s'estendrà als autònoms.

Rebaixa als autònoms

En aquest cas, s'aplicarà una retenció reduïda del 15% a tots els treballadors, i no només als que ingressaven fins a 15.000 euros anuals. Segons les previsions d'aquest col·lectiu, la mesura implicarà un estalvi de 700 milions d'euros per al conjunt d'autònoms amb una mitjana mensual de 60 euros per cada treballador.

L'objectiu d'aquí a final de legislatura és jugar amb els impostos –continuen suggerint una eventual rebaixa de l'IVA que el PP no acaba de confirmar davant les resistències de la troica– alhora que es pretén impulsar l'agenda social, amb més ajudes a famílies, dependents i jubilats. Tot plegat es veuria reflectit en el pressupost general pel 2016. La intenció explicitada ahir per Rajoy és presentar-lo i tramitar-lo i, tot i que no ho va confirmar, fins i tot aprovar-lo abans que conclogui el calendari per convocar les eleccions generals, que, pel que sembla, l'inquilí de La Moncloa estirarà al màxim. Això implicarà que l'avantprojecte arribaria al Congrés a meitat de l'estiu, amb la pretensió que es discuteixi durant els mesos d'agost i setembre. El PP faria valdre la seva actual majoria absoluta per donar-li el vistiplau definitiu a l'octubre –quan habitualment s'aprova pocs dies abans de Nadal– i a partir d'això es dissoldrien les Corts espanyoles.

D'aquesta manera els comptes per l'Estat serviran de programa electoral pel PP, amb el benentès que subratllen que per primera vegada “seran generosos”, ja que es podran dedicar a despesa social i “no només a pagar l'atur i els interessos del deute”. L'estratègia serà plantejar als ciutadans que triïn si volen consolidar la recuperació que ofereix el PP o prefereixen projectes “de ruptura”. També en clau política, la seva aprovació definitiva els permetrà que, en cas de repetir com a primera força però sense majoria absoluta, puguin encetar la legislatura sense necessitat de negociar a corre-cuita uns pressupostos que haurien d'entrar en vigor de forma simultània a la constitució del nou govern espanyol.

En tot cas, el que sí que sembla força clar amb tota aquesta operació és que s'apuntala la tesi de l'entorn de Rajoy que fa temps que afirma que no hi haurà un avançament electoral, tot i que el líder del PP s'havia mostrat prou ambigu perquè no es podés descartar del tot que les fes coincidir amb el 27-S, tal i com li han demanat algunes veus del partit.

LES XIFRES

1.500
milions
són els diners que l'executiu espanyol calcula que percebran el conjunt dels contribuents.
700
milions.
Xifra a què s'eleva la quantitat global d'estalvi que suposarà per als autònoms la rebaixa de l'IRPF al 15%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona