Economia

Tsipras reclama una quitació del 30% i un termini de 20 anys per pagar el deute grec

El primer ministre de Grècia fa una crida a dir “no” als “ultimàtums, xantatges i a la campanya de la por”

Assegura que el resultat del referèndum no determinarà la continuïtat del país a l'euro

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha reclamat aquest divendres “una quitació del 30% del deute grec” i un termini de 20 anys per pagar-lo per tal d'assegurar “la viabilitat del deute” del seu país. El també líder de Syriza ha fet una crida als ciutadans a votar ‘no' en el referèndum d'aquest diumenge per dir “no” “als xantatges”.

En una discurs televisat, Tsipras ha al·ludit a l'informe publicat ahir pel Fons Monetari Internacional (FMI) que, segons ell, reconeix que l'única solució viable per a Grècia “és una quitació del 30%” del seu deute i oferir un “període de gràcia de 20 anys”. “Només que això els creditors no ens ho van dir mai” durant les negociacions, ha afegit.

El primer ministre grec ha assegurat sentir-se “justificat” amb l'informe de l'FMI. “És una gran justificació pel govern grec, perquè reconeix l'obvi: que el deute grec no és sostenible”, ha destacat. Actualment, el deute grec equival al 180% del seu PIB.

El cap de l'executiu ha defensat que el ‘no' en el referèndum “no és un ‘no' a Europa” sinó que suposa dir “no als ultimàtums, xantatges i a la campanya de la por” que, segons ell, impulsa Brussel·les.

En aquest sentit, ha assegurat que la consulta “no determinarà la continuïtat de Grècia a la Unió Europea”. “Que tothom ho entengui. El que està en joc no és la sortida de Grècia de l'Eurozona, sinó si sota xantatge estàvem disposats a acceptar l'acord no sostenible que ens van oferir” i que no contenia una solució viable per al deute.

Tsipras ha instat la població a votar amb “calma i sense retrets” i respectar l'opinió contrària durant el procés de votació. “Us crido a dir ‘no' als ultimàtums i xantatges, però també a dir ‘no' a la divisió”, ha insistit. “El dilluns estarem tots units”, ha emfatitzat.

Les últimes enquestes donen un estret marge de victòria al ‘sí' enfront al ‘no'. El 44,8% dels ciutadans es mostren a favor de la proposta d'acord presentada pels creditors i el 43,3% la rebutgen. El percentatge d'indecisos és de l'11,8%.

Està previst que el primer ministre faci aquest divendres una última intervenció en l'acte de campanya que el seu partit, Syriza, ha convocat a la plaça Syntagma d'Atenes. En paral·lel, una plataforma de partits, empreses, sindicats i ajuntaments ha convocat un acte en defensa del ‘sí' a l'antic estadi olímpic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona