Gran angular

Un viver per a cooperatives

Com Barcelona Activa, però especialitzat en economia social, gestionat pels veïns i el sector, a més de l'administració, i situat a Sants-Montjuïc. Aquesta seria, a grans trets, la definició de Coopolis, un projecte reclamat pels veïns del districte en el procés participatiu que va seguir a l'ocupació del Bloc Onze de Can Batlló. Volien una infraestructura de promoció econòmica per lluitar contra l'atur, però volien promoure una economia que garantís la qualitat de l'ocupació. Amb l'experiència cooperativa de Sants com a referent i la constatació que les empreses de l'economia social s'havien comportat millor que les mercantils durant la crisi -pel que fa a manteniment de l'ocupació, creació d'entitats i atracció de nous consumidors i clients-, van veure clar que el sector podia ser garantia d'aquesta premissa.

A partir d'aquí, el districte va encarregar a dues cooperatives, La Ciutat Invisible i La Col, el desenvolupament conceptual i arquitectònic del projecte. I la idea s'ha concretat en una iniciativa amb diverses branques. La primera, la prestació de serveis universals, equivalents als que presta Barcelona Activa. La segona, la creació d'un viver per a 42 empreses de l'economia social de menys de tres anys. A més, està previst instal·lar-hi un servei que fomenti la reconversió de negocis del districte en risc de tancar en empreses del sector. I també s'ha reservat un espai per a unes vuit o deu cooperatives i altres entitats ja consolidades, que estarien repartides entre les noves, de manera que es puguin crear sinergies.

Hernán Córdoba, que ha participat en el desenvolupament del projecte des de La Ciutat Invisible, destaca que Coopolis tindrà un impacte socioeconòmic sobre el territori, tot i que és difícil de quantificar, i pot convertir-se en catalitzador de l'economia social, que no disposa d'un programa similar. La idea és que l'Ajuntament de Barcelona s'encarregui de la rehabilitació de l'espai -el Bloc 4 de Can Batlló- i en cedeixi l'ús a una entitat sense ànim de lucre de la qual formin part el mateix consistori, els veïns i representants de l'economia social.

El projecte, que requeriria una inversió d'entre 2,5 i 3 milions, està a punt per posar-lo en marxa, però en espera que el nou govern municipal hi doni el vistiplau. Fonts consistorials afirmen que tot apunta que serà així, atès el model econòmic que defensa Barcelona en Comú, en què l'economia productiva i cooperativa té un pes específic. Després, el govern hauria de reprendre les negociacions amb la Generalitat per adquirir la nau, i preveure la dotació pressupostària necessària. La idea és que estigui en marxa a mitjans del 2017, però Córdoba avisa que cal posar-se a treballar ja al setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona