Economia

La producció catalana de poma i pera es retalla, afectada per les ventades

En la disminució, d'un 14% en pera i un 3% en poma, també hi influeixen les arrencades i el quallat

Els últims 20 anys, la producció ha caigut un 50%

La producció catalana de poma i pera davallarà aquesta campanya. La
pera registra la retallada més gran i se'n collirà un 14% menys que l'any
passat. Pel que fa a la poma, el descens és menor, del 3%, segons les previsions presentades ahir per Afrucat i la conselleria d'Agricultura.

Les ventades de la setmana passada han empitjorat les perspectives de la collita de pera, que ja s'esperava un 7% inferior a la del 2014. La retallada de producció és general a
totes les demarcacions. Les arrencades, el mal quallat, les caigudes fisiològiques i les ventades dels darrers dies són les responsables de la davallada. A Lleida, se situarà en les 161.770 tones, un 14% menys. La producció lleidatana de pera lidera la catalana, que serà de 170.480 tones.

A la poma les ventades l'han afectada en menor mesura, perquè pesa menys que la pera i li costa més caure de l'arbre. A més, la poma encara està en fase de creixement. A Catalunya es collirà un 3% menys de poma respecte de l'any passat, i se situarà en 286.610 tones. Malgrat això, la superfície de conreu d'aquest fruit s'ha incrementat un 1%. Lleida continua al capdavant de la producció de poma, amb 196.260 tones. Tot i que en els darrers anys Girona s'ha especialitzat en poma, enguany la producció gironina serà un 4% menor i se situarà en les 87.360 tones. En els últims vint anys, el conreu de les dues fruites s'ha reduït a la meitat. Especialment s'ha vist afectada la varietat de pera blanquilla, que ha perdut el 80% de la producció. Aquesta varietat té dificultats en el maneig i ha anat perdent pes als camps catalans a favor de varietats com ara la Conference, ara la més plantada.

Afrucat espera veure com afecta aquesta retallada els preus, tenint en compte la resta de collites europees. El director general, Manel Simon, considera que els estocs de Polònia, afegits al vet rus, poden obligar a “ressituar” la producció catalana. S'estima que la pera llimonera, que s'està començant a collir, tindrà un preu d'entre 0,60 i 0,70 ct/kg. Després de l'entrada en vigor, dilluns passat, de la retirada a beneficència per a la fruita de pinyol, Simon assegura que ja hi ha centrals que prefereixen acollir-s'hi en lloc de vendre-la a “preus irrisoris”. Els productors esperen que els preus remuntin en els pròxims dies.

LA XIFRA

161.770
tones
és la producció de pera de Lleida, que lidera la catalana, seguida de Girona.
196.206
tones
és la producció de poma de Lleida. La varietat Golden és la més produïda a Catalunya.

Les dues cooperatives de Linyola es fusionen

Les cooperatives Linyola Agropecuària i Pinsos Urgell han acordat la fusió en una única entitat. La nova cooperativa s'anomena Linyola Agropecuària i Secció de Crèdit. El president de la cooperativa Linyola Agropecuària, Jaume Pedrós, ha explicat: “El nostre objectiu és fomentar la comercialització del producte, al mateix temps que en millorem l'eficàcia i la qualitat, i preservem el patrimoni cooperatiu.” La nova entitat tindrà un volum de facturació de 20 milions. En total, assolirà una producció de 9.000 tn de farratges, 40.000 tn. d'assecatge de panís, 4.000 t de cereal i més de 80.000 t de pinso comercialitzat. Fins al 2017, la cooperativa destinarà 1 milió d'euros a la millora i modernització dels processos i del control de qualitat dels productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida