Economia

Creen un detector de fuites per no haver d'obrir parets

L'empresa tarragonina Itech515 troba un mètode per a la detecció de fuites en xarxes d'aigua, sistemes de reg i piscines

S'utilitzen les darreres tecnologies per garantir una solució amb una intrusió mínima

Fer visible el que és invisible. Amb aquesta premissa treballa el nou departament creat per l'empresa tarragonina Itech515, orientat a la detecció i reparació de fuites en piscines i sistemes de reg. Després de molt de temps treballant-hi, l'empresa ha desenvolupat una tecnologia pròpia amb col·laboradors capdavanters en R+D+I.

Es tracta d'un nou servei innovador que s'aplica a les xarxes de canonades tant domèstiques com industrials. En primer lloc, es fa una anàlisi preventiva que inclou la localització de canonades d'aigua i serveis i la detecció de fuites. Seguidament, es procedeix a fer un monitoratge puntual, local o remot de la fuita.

El director general del grup Proacit-Itech515, David Diestre, destaca que el sistema detecta i localitza la fuita “sense necessitat d'efectuar obres i sense haver d'obrir el sòl o les parets”. La màquina detecta la fuita al moment, la qual cosa permet una actuació ràpida.

Com a serveis complementaris, s'actualitzen plànols i s'optimitzen les xarxes de distribució d'aigua i de reg. També s'inspeccionen dipòsits per tal de dur a terme una tasca de prevenció de pèrdues mitjançant mètodes no intrusius i evitar així la costosa descontaminació del subsòl.

Per fer-ho possible, l'empresa tarragonina aplica la tecnologia més adient per a cada projecte, amb tècniques com ara el georadar, l'anàlisi del so o la termografia. Tal com explica Diestre, la filosofia és “treballar cas per cas, per tal de maximitzar l'eficiència i l'estalvi”. De moment, el nou departament ha prioritzat tots els assumptes relacionats amb l'aigua, però “la tecnologia fa que també es puguin aplicar les mateixes solucions als conductes de gas o al petroli i el gasoil”, assenyala el director general.

Pel que fa als preus, l'aplicació d'aquesta tecnologia innovadora no suposa un impediment per a la majoria de butxaques. Per a una comunitat de veïns, el servei d'anàlisi de fuites pot tenir un cost d'entre 400 i 500 euros. Si es tracta de donar un servei per a un municipi d'entre 1.000 i 1.500 habitants, el seguiment de tota la xarxa pot suposar un treball de dos a quatre dies, amb un cost que va dels 1.000 als 2.500 euros. També es pot disposar d'un servei de manteniment amb una revisió ràpida dels trams més importants, que suposa una quota de 900 euros si es fa un cop a l'any o de 1.800 si és semestral.

Si el que es vol analitzar és una piscina comunitària o particular, aleshores el preu varia en funció dels metres cúbics de la piscina. Al marge de les fuites, també es poden localitzar cables d'alta tensió o canonades soterrades, que s'utilitza quan s'actualitzar la documentació de l'aigua o del gas.

LA FRASE

El sistema detecta la fuita sense necessitat de fer obres i sense haver d'obrir parets
David Diestre
Director general de Proacit-itech515

Un grup local globalitzat

Proacit és la marca del grup tarragoní, que a principis del mes de juny va obrir una delegació al Technopark de Zuric (Suïssa) per a la societat Itech515. Proacit va néixer com a empresa d'enginyeria industrial especialitzada en disseny, automatització i instal·lació de processos per a la indústria.

L'any 2006 va començar a treballar per oferir serveis especialitzats per al sector petroquímic, energètic, de l'aigua i de l'alimentació de les empreses de Tarragona. El maig del 2012, va obtenir un premi a la innovació concedit per la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta). Després d'obtenir la certificació ISO 9001 i 14001, va internacionalitzar la seva activitat en països com ara el Marroc, la Xina, Tunísia, Alemanya i els Emirats Àrabs.

En l'àmbit industrial, Itech515 treballa en projectes d'Aigües de Barcelona, del Consorci d'Aigües de Tarragona i de Ferrovial, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida