Economia

Els microcrèdits generen en un any 10.000 llocs de treball

Els préstecs socials, que abans de la crisi es destinaven a persones en risc d'exclusió, són avui molt utilitzats pels emprenedors

El 24% dels clients s'autoocupen per abandonar l'atur

Si abans de la crisi els microcrèdits es destinaven sobretot a persones en risc d'exclusió social, avui dia són una potent eina per ajudar els emprenedors a fer realitat la seva idea de negoci.

És una de les principals conclusions d'un estudi elaborat per Esade que se centra en l'activitat de MicroBank, el banc de La Caixa especialitzat en aquest tipus de préstecs. Segons l'estudi, que arriba a la cinquena edició, a Catalunya els microcrèdits van generar l'any passat gairebé 10.000 llocs de treball (més d'un terç respecte al conjunt de l'Estat). El ritme s'accelera, ja que entre els mesos de gener i juny ja n'han creat gairebé 6.000.

Tot i que en els darrers mesos l'atur ha donat una petita treva, les xifres continuen disparades i la millora continua excloent col·lectius com ara les persones més grans de 45 anys i les dones. Muntar un negoci propi és, doncs, per a molta gent, l'única alternativa a la desocupació. De fet, l'enquesta feta a més de 800 clients indica que un 24% de les persones que demanen un microcrèdit per convertir-se en emprenedors estaven a l'atur (moltes dones des de feia més de dos anys). Un 49% eren autònoms.

L'autoocupació és important, però el que és realment beneficiós per a l'economia és l'impacte que genera. Segons les dades d'Esade, cada projecte que es basa en un microcrèdit ajuda a crear 1,55 llocs de treball, incloent-hi el mateix emprenedor. A més, si el negoci rutlla, s'amplia i ràpidament s'augmenta el nombre d'empleats. De fet, el 32% dels enquestats tenen previst contractar almenys un treballador més en els pròxims dotze mesos.

Els més actius

La principal novetat d'enguany és que les dones agafen protagonisme, tot i que han de superar més entrebancs i malgrat que els homes continuen sent majoria –gairebé el 60%– dins del col·lectiu d'emprenedors. Per edats, els joves continuen sent un dels col·lectius més actius en la petició de microcrèdits i representen el 27% del total. Uns i altres decideixen autoocupar-se en la majoria dels casos, un 30%, per necessitat econòmica, encara que fins a un 28% es llancen a l'aventura perquè han vist una bona oportunitat de negoci.

MicroBank va concedir l'any passat a Catalunya 26.752 microcrèdits a emprenedors, un 31,7% més que el 2013. L'import va superar els 142 milions d'euros. En el primer semestre del 2015, el nombre de préstecs destinats a aquest col·lectiu s'ha situat en els 19.340, amb una inversió total de 93 milions d'euros.

LES XIFRES

30
per cent
de les dones que decideixen engegar el seu negoci feia més de dos anys que estaven a les llistes de l'atur.
1,5
llocs de treball
es creen amb cada projecte que es finança amb un microcrèdit, segons l'estudi d'Esade.
93
milions d'euros
ha destinat a microcrèdits MicroBank durant el primer semestre d'aquest any.

L'aventura de muntar una autoescola pròpia

Amb el crèdit Emprenedors de MicroBank i el capital propi que va poder aportar, en menys d'un any Juan Sánchez ha aconseguit autoocupar-se i generar dos llocs de treball més. Era professor d'autoescola, però no treballava d'això perquè no trobava feina, així que, quan a Valls van tancar dues autoescoles, va veure el moment. El desembre del 2013 va obrir les portes Novatec, que ja té dos vehicles propis per fer les classes pràctiques. “Anem fent, no ens podem queixar”, assegura Sánchez.

Segons l'estudi d'Esade, la majoria dels emprenedors entrevistats obtenen uns beneficis d'entre 10.000 i 25.000 euros anuals. Només un 9% afirmen que han guanyat més de 50.000 euros a l'any, de manera que la mitjana se situa en els 24.818 euros. Tot i que la raó principal adduïda per tancar el negoci és la falta de viabilitat, molts d'ells veuen –i noten en la seva activitat– una lleugera millora de l'economia. Així, si en la darrera edició de l'informe un 46% asseguraven que el negoci els funcionava bé o fins i tot molt bé, ara es mostren així de positius el 55% dels enquestats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA