Economia

Els pressupostos de l'Estat del 2016 dedicaran el 53,5% dels recursos a despesa social

Rajoy confirma que els comptes públics inclouran la pujada del 0,25% de les pensions i de l'1% del sou dels funcionaris

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha explicat aquest divendres les principals línies dels pressupostos generals de l'Estat de 2016 en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Rajoy ha defensat que els comptes públics mantenen “els pilars de l'Estat del Benestar” i que destinaran el 53,5% dels recursos a despesa social. El president espanyol també ha confirmat que les pensions s'apujaran un 0,25% de cara a l'any vinent, el mínim que estableix la llei, i que s'incrementarà un 1% el sou als funcionaris i treballadors públics. Així, el cap de l'executiu ha destacat que els nous pressupostos mostren que “s'han superat els moments més difícils de la crisi”.

El president Rajoy ha afirmat que “governarem fins l'últim dia de la legislatura” i els pressupostos que es presentaran dimarts al Congrés dels Diputats “en són una bona prova”. El cap de l'executiu central ha reconegut que els nous comptes públics continuen amb la “ingrata i difícil” tasca de consolidació fiscal, que és “la base de la recuperació del país”. Rajoy ha afirmat que “treballaré per assegurar aquest futur i evitaré que es malmeti l'enorme tasca que han fet els espanyols per superar la crisi durant els darrers anys”.

“Aquests pressupostos oferiran seguretat i certesa als agents econòmics i avancen la devolució a la societat espanyola dels esforços que es van reclamar per afrontar la gravíssima situació econòmica derivada de la crisi”, ha sentenciat el president espanyol. Rajoy també ha recordat que encara molts ciutadans no han trobat feina i també els que han perdut poder adquisitiu, però que la millora de l'economia i “els milers de persones que ja s'han incorporat al mercat de treball són una mostra per a l'esperança”.

Les comunitats rebran 10.000 milions d'euros més

Pel que fa a les dades macroeconòmiques, Rajoy ha avançat que els pressupostos mantenen un límit de dèficit del 2,8% per al 2016 i que es podria assolir el superàvit primari durant l'any que ve, atesa la reducció del 4% del sostre de despesa pública. Igualment, el president espanyol ha destacat que les comunitats autònomes milloraran un 8,7% el seu finançament, amb 7.400 milions d'euros més en recursos i uns altres 2.900 milions per l'estalvi d'interessos derivat de les mesures de liquiditat. En total, més de 10.000 milions d'euros més perquè “les comunitats ho destinin a sanitat i serveis socials”.

Rajoy ha avançat que el 53,5% dels pressupostos es destinaran a qüestions socials i, com a exemple, ha apuntat que de cada 100 euros de despesa, 39 euros es destinaran a les pensions, 7 euros a prestacions d'atur i polítiques actives d'ocupació, 8euros a altres despeses socials, 14 euros a transferències a les autonomies perquè financin serveis essencials i 10 euros al pagament d'interessos del deute públic.

El president espanyol ha destacat que aquests números demostren que “a Espanya s'han superat els moments més difícils de la crisi mantenint els pilars de l'Estat del Benestar”.

Balanç econòmic del mandat

Rajoy ha destacat que l'estat espanyol porta 8 trimestres consecutius de creixement. “Es tracta d'una acceleració que ens portarà a tancar el 2015 a un ritme del 3,3%”, ha subratllat, per afegir que aquesta xifra “representa més del doble del creixement de l'any passat”. El president espanyol ha assenyalat que l'Estat és el país de l'eurozona que “més creixerà” aquest any i que, fins i tot, ho farà per sobre d'altres països com el Regne Unit i els Estats Units. Rajoy també ha destacat la necessitat de “mantenir els preus” per tal de recuperar competitivitat.

Segons el president espanyol és “molt important” controlar la inflació a l'Estat ja que serà “un pas positiu per a l'economia espanyola i per als ciutadans que no perdran poder adquisitiu”. Finalment, ha tornat a dir que l'executiu que presideix preveu la creació d'un milió de llocs de feina en el període 2014-2015. “La creació ocupació és l'indicador més important perquè és el que dóna sentit a totes les polítiques que hem portat terme al llarg d'aquests anys”, ha afegit, per acabar dient que a dia d'avui “les coses estan molt millor i que els espanyols poden mirar al futur amb seguretat i optimisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA