Economia

CaixaBank guanya un 75% més per l'alça dels ingressos

L'augment de les comissions i dels dividends de les participades impulsa el resultat del grup financer fins al juny

El grup preveu que el volum de crèdit torni a créixer en l'última part de l'any

La banca va trimestre rere trimestre recuperant els nivells de rendibilitat, que van arribar als mínims amb l'esclat de la bombolla immobiliària i la consegüent davallada econòmica. L'augment dels ingressos per les activitats bancàries i pels dividends obtinguts en la seva cartera de participades han permès a CaixaBank elevar el seu benefici després d'impostos un 75% en el primer semestre de l'exercici, fins als 708 milions d'euros.

Això ha estat possible, a més, en un procés d'integració del negoci de Barclay's a l'Estat, que ha comportat uns costos extraordinaris de 257 milions i ha permès al grup català incorporar 455.000 clients, i l'extinció de 700 contractes laborals per al conjunt del mercat espanyol, amb una despesa de 284 milions. Cal destacar també que, en aquesta primera part de l'any, el grup financer ha continuat augmentant les seves provisions, que s'han elevat un 9,5% en relació amb el mateix període de l'any passat, fins als 1.439 milions d'euros. I tot això en un context de reducció de la morositat, que s'ha situat al juny en el 9%, en comparació del 10,8% del juny de l'any passat.

“Encara que l'entorn és difícil, anem pel bon camí per complir els objectius marcats en el pla estratègic gràcies a un creixement orgànic, però també a una contenció dels costos”, va afirmar ahir Gonzalo Gortázar, conseller delegat del grup, en la presentació dels resultats.

Entrant al detall en el compte de resultats, l'entitat que presideix Isidre Fainé experimenta una millora en tots els seus marges en aquest primer semestre. El d'interessos, que mesura l'evolució del negoci purament financer, creix un 12,6%, gràcies a l'increment de les comissions (un 10,4%, fins als 1.027 milions d'euros), dels resultats de les participades (un 119,4%, fins als 492 milions d'euros) i del resultat d'operacions financeres (un 36%, fins als 696 milions). També augmenten, un 8,8%, les despeses d'explotació recurrents com a conseqüència de la integració de Barclay's.

Gortázar també va destacar l'evolució positiva del volum de crèdit. El total de la cartera de préstecs de l'entitat pujava a finals de juny a 211.559 milions d'euros, un 7,3% més que un any abans, encara que aquestes xifres incorporen els préstecs de Barclay's. Sense considerar l'antiga filial espanyola del banc anglès, el volum de crèdit encara presenta xifres negatives, d'un 0,2%, encara que el conseller delegat de CaixaBank espera que entri ja en terreny positiu en l'últim trimestre de l'exercici. “Creiem que el punt d'inflexió és a prop; si l'economia continua creixent a aquest nivell, els saldos de crèdit no poden continuar caient de manera contínua”, va explicar Gortázar.

Caixers automàtics

Pel que fa a la comissió de dos euros que CaixaBank cobra als no clients per l'extracció de diners en els seus caixers automàtics, el conseller delegat de l'entitat va assenyalar: “Ens va semblar lògic implantar-la després d'haver invertit 500 milions en la renovació del parc de caixers, que és el més gran i el millor de l'Estat.” “Tenim una xarxa diferencial –hi va afegir– i volem que sigui diferencial per als clients de CaixaBank.”

Ahir va concloure la presentació de resultats de la gran banca de l'Estat per al primer semestre de l'exercici. En conjunt, el Santander, el BBVA, CaixaBank, Bankia, el Sabadell i el Popular van registrar uns guanys nets de 7.989 milions d'euros, un 48% més que un any enrere, gràcies a la millora econòmica i a les menors provisions per a morositat.

LES XIFRES

455.000
clients
acaba d'incorporar CaixaBank gràcies a la integració de la filial espanyola de Barclay's.
7.989
milions
han guanyat el Santander, el BBVA, CaixaBank, Bankia, el Sabadell i el Popular fins al juny, un 48% més.

El BBVA defensa la compra de CatalunyaCaixa

El BBVA va obtenir en el primer semestre un benefici de 2.759 milions d'euros, més del doble que el mateix període de l'any anterior, gràcies fonamentalment a les plusvàlues obtingudes per la venda de la seva participació en el banc xinès Citic i a la incorporació de CatalunyaCaixa. I, encara que el grup català aporta poc als resultats –l'adquisició es va tancar l'abril passat–, sí que es comença a notar en el conjunt del balanç del banc que des del maig passat dirigeix Carlos Torres (a la fotografia). Sense aquests extraordinaris, el resultat del BBVA hauria crescut un 53% en el primer semestre.

En la presentació de resultats, Torres va mostrar la seva confiança en la potencialitat del mercat català, que considera “molt atractiu” i en el qual espera tenir “grans alegries” a mitjà i a llarg termini. Al conjunt de l'Estat, el BBVA va guanyar en els sis primers mesos de l'any 809 milions, un 33% més, amb una morositat del 6,8%, encara que sense CatalunyaCaixa hauria caigut fins al 5,9%.

Així mateix, Torres va defensar la comissió de dos euros que properament implantarà per als no clients per l'extracció de diners dels seus caixers i que servirà per, segons va dir, atreure nous titulars per als seus productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona