Economia

El temporal deixarà 3.000 temporers sense feina

Segons les estimacions d'Unió de Pagesos per la pèrdua de bona part de la collita que ahir havia de començar

El govern demana celeritat en el peritatge per tramitar compensacions als pagesos

Més de 3.000 temporers perdran la feina abans d'hora a les comarques de Lleida. Un contingent de treballadors que, segons les estimacions del sindicat Unió de Pagesos, suposa la meitat dels contractats que hi havia actualment treballant en la recol·lecció de la collita d'aquest estiu a Ponent.

El temporal del divendres passat amb pluja intensa, fort vent i pedra, ha malmès bona part de la collita que hi havia encara en procés de collir i, el pitjor de tot plegat, ha provocat danys a la fruita que s'havia de començar a collir aquesta setmana. Per culpa d'aquesta fruita perduda i de reducció de la producció, no faran falta tants temporers.

Les primeres avaluacions parlen d'afectacions en 19 municipis lleidatans del Segrià, les Garrigues i el Pla d'Urgell. El Departament d'Agricultura espera tancar avui les estimacions dels danys, però les organitzacions agràries ja parlen de danys en unes 15.000 hectàrees, sobretot de fruita i cereal, i un cost aproximat de 60 milions d'euros en pèrdues.

El conseller Jordi Ciuraneta va visitar ahir diverses finques i cooperatives de Soses i Aitona (Segrià), constatant el desastre i, per tant, sumant un segon any consecutiu dramàtic per als pagesos lleidatans. La campanya de la fruita dolça del 2014 va ser una de les pitjors que recorda el sector pel veto rus, la ja endèmica crisi de preus i, per rematar-ho, per una vintena de pedregades que van destruir bona part de les collites.

Enguany, la situació no millora perquè els tres factors continuen vius. Ponent ja suma quatre pedregades importants.

El conseller Ciuraneta va voler fer palès el suport del govern català al sector després de la pedregada. “Hem d'estar en aquests moments al costat d'un sector que és molt necessari perquè ens abasteix d'aliments”, va dir.

Ciuraneta va expressar el compromís del consorci d'assegurances Agroseguro per tal d'iniciar amb la màxima celeritat possible els peritatges a les finques afectades pel temporal, avui mateix, de fet, i va manifestar que l'entitat només està a l'espera de rebre els expedients dels propietaris afectats per tal de començar les avaluacions. El conseller va remarcar que el departament ja va començar a treballar dissabte per reclamar a Agroseguro l'inici dels peritatges tenint en compte que bona part de la fruita malmesa s'estava collint o s'havia de començar a collir en pocs dies i que, per tant, no pot quedar-se a l'arbre massa dies.

Ciuraneta sí que va apuntar que han demanat al consorci d'assegurances que tramiti com a afectació al 100% aquelles explotacions amb danys més baixos, ja que la fruita, per poc picada que estigui, ja no es pot comercialitzar i, per tant, és com si hagués estat destrossada.

En paral·lel, la Generalitat i els 19 ajuntaments afectats per aquesta darrera pedregada han iniciat els tràmits per reclamar a l'Agència Tributària la reducció en els mòduls de l'IRPF que han de pagar els pagesos afectats. Es busca alleugerir la pressió fiscal dels que han perdut la collita, malgrat que tal i com evoluciona la crisi de preus, potser alguns agricultors es veuran més compensats amb els ingressos de les assegurances que per la venda de la fruita a preus irrisoris.

A més de camps afectats, el conseller també va visitar les cooperatives de Soses i Aitona. En aquesta darrera, va comprovar les importants destrosses que la tempesta va ocasionar en una vela on hi havia apilades centenars de caixes de fruita buides. Els responsables de la cooperativa van explicar que el vent va destrossar la vela en pocs minuts.

LA XIFRA

15.000
hectàrees afectades pel temporal
en 19 municipis de les comarques del Segrià, les Garrigues i el Pla d'Urgell.

Protestes contra la gran distribució per enfonsar els preus de la fruita

Unió de Pagesos (UP) considera que la crisi de preus en fruita dolça ha arribat a un punt límit en el qual “resulta injustificada, incomprensible i cínica la inacció de la Comissió Europea”, perquè no ha activat les mesures extraordinàries contemplades per l'Organització Comuna de Mercats (OCM) de fruites i hortalisses. El sindicat creu que el manteniment dels preus baixos en origen, en una situació de manca d'estocs, només s'explica per la presumpta situació d'abús de posició de domini que fa que els principals operadors de la gran distribució centreeuropea puguin, fàcilment, condicionar el mercat i mantenir els elevats marges de benefici que van aconseguir l'any passat.

Segons la Unió de Pagesos, aquesta campanya va començar amb uns preus en origen, segons dades de la llotja de Mercolleida, d'entre 35 i 40 cèntims d'euro per quilo pels calibres inferiors. La setmana del 13 al 19 de juliol el preu ja havia arribat als 20 cèntims i havia fet tirar a la baixa els preus de calibres superiors uns 10 cèntims d'euro, situant-los entre els 30 i 40 cèntims per quilo.

Aquesta continuada davallada és més greu si es compara amb les cotitzacions del 2012. Segons UP, mentre que el preu en destinació només ha baixat un 9% en tres anys, el preu en origen ha caigut un 60%. Per això, el sindicat no descarta accions de protesta contra els supermercats Lidl i Aldi, d'origen alemany, per denunciar que estan pressionant els preus a la baixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona