Economia

L'Estat només dedicarà a Catalunya un 10,7% de la inversió, vuit punts per sota de l'aportació al PIB

La xifra és lleugerament superior a la del 2015, però segueix per sota de la seva contribució a l'economia espanyola

Cristóbal Montoro considera que aquests comptes “tornen a referendar” que Catalunya és “molt important” per al conjunt de l'Estat

Els pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2016 destinaran a Catalunya un total de 1.179,53 milions d'euros en inversions, xifra que suposa el 10,7% del total de l'Estat, i que queda lluny del que contemplava la disposició addicional tercera de l'Estatut, on s'establia que Catalunya hauria de rebre en inversions el que aporta en el PIB estatal, aproximadament un 19%.

Val a dir que la xifra per a l'any que ve és lleugerament superior a la del 2015, quan l'Estat va destinar 1.072 milions d'euros a Catalunya, un 9,5%. Així doncs, en any electoral, Catalunya rebrà 105 milions més que en el pressupost de l'any passat.

El document que el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha entregat aquest dimarts al president del Congrés, Jesús Posada indica que Catalunya se situa al quart lloc en inversions per part de l'Estat per darrera d'Andalusia (16,5%), Castella i Lleó (13,1%) i Galícia (12,3%.). Aquests tres territoris rebran 1.820,64 milions, 1.451,23 milions d'euros i 1.363,95 milions, respectivament l'any 2016.

Per darrera de Catalunya hi ha Madrid (9,2%), País València (8%), Castella la Manxa (5,3%), País Basc (4,1%), Aragó (3,8%), Extremadura (3,3%), Múria (3%), Astúries (2,8%), les Canàries (2,4%), Cantàbria (1,9%), les Illes Balears (1,4%), Comunitat Foral de Navarra (1%), La Rioja (0,8%) i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla (0,3%).

Després de l'acte de lliurament del pressupost al president del Congrés, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha comparegut en roda de premsa per assegurar que aquests comptes “tornen a referendar” que Catalunya és “molt important” per al conjunt de l'Estat i per al conjunt d'Europa.

També s'ha mostrat convençut que si Catalunya no formés part de l'Estat i fos un territori d'un altre país europeu creixeria “molt menys” del que ho està fent. “Si creix és perquè està integrada en un mercat interior que s'anomena Espanya”, ha subratllat, per afegir que “les polítiques de rigor, de seriositat i de compromís amb el finançament del serveis públics dels catalans” estan afavorint el seu creixement econòmic.

Així mateix i pel que fa a la inversió territorialitzada, ha remarcat les inversions per part del ministeri de Foment assegurant que aquestes han crescut entorn “al 10%”.

El ministre d'Hisenda ha insistit que l'estat espanyol està “garantint el finançament dels serveis públics dels catalans des del principi de la legislatura”. “Catalunya és una de les comunitats que està creixent i creant ocupació en termes de mitjana nacional malgrat tenir un govern que es dedica a una altre cosa”, ha assenyalat. Així, considera que si l'executiu català “es dediqués a la recuperació econòmica el resultat en termes polítics seria millor”.

I, finalment, ha retret al president del Govern, Artur Mas, que parli de recuperació quan fa balanç i considera que seria bo preguntar al president “què ha fet la Generalitat per aquesta recuperació a banda de queixar-se i d'obrir un procés que ni ell mateix sap cap on va”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona