Economia

Els preus de la fruita, per terra per “l'extorsió” de la gran distribució comercial

Denúncia dels sindicats agraris, que avui es manifestaran a Lleida contra una cadena de supermercats

Constaten ofertes que no donen benefici al pagès

Els principals sindicats agraris, Unió de Pagesos, JARC-COAG i Asaja, es manifestaran avui a Lleida per denunciar el “poder d'extorsió” que exerceix la gran distribució comercial centreeuropea, a la qual responsabilitzen de la crisi de preus que està vivint el sector de la fruita dolça.

Els sindicats reclamen des de fa mesos “mesures urgents” a l'Estat espanyol i, sobretot, a Brussel·les per sancionar aquelles grans superfícies que promouen la venda a pèrdues de productes agraris i que pressionen els preus en origen a la baixa, segons van denunciar ahir. Així mateix, les organitzacions agràries demanen que no es compri fruita en establiments de capital estranger.

Posant-hi xifres, denuncien que en alguns supermercats s'està venent fruita d'os, com préssecs i nectarines, a 40 cèntims el quilo, quan el cost de produir-la se situa al voltant dels 35, és a dir, la venen gairebé a preu de cost i deixen els pagesos sense cap mena de benefici, ja que al final de la campanya percebran uns ingressos molt per sota de la inversió feta durant l'any al camp.

El sindicats temen que aquestes pràctiques arribin també a la fruita de llavor, és a dir, a les pomes i les peres.

Les tres organitzacions agràries han decidit fer front comú davant la situació en què viu immers el sector de la fruita dolça. Consideren que la crisi de preus ha arribat a “un punt límit” en què resulta “incomprensible i injustificable” la inacció de la Comissió Europea a l'hora d'activar les mesures extraordinàries per afrontar situacions com aquestes, previstes en l'Organització Comuna de Mercats (OCM) de Fruites i Hortalisses. Segons els sindicats, el manteniment dels preus baixos, en una situació en què no hi ha estocs, “només s'explica per la presumpta situació d'abús de posició de domini per part dels principals operadors de la gran distribució”.

La protesta començarà a les onze del matí i els participants es concentraran al supermercat que la cadena alemanya Lidl té al polígon Neoparc, a prop de la Ll-11 de Lleida. Lidl, segons els sindicats, pressiona els preus 5 cèntims a la baixa. A la mobilització, també s'hi afegiran productors aragonesos.

Un sector que ocupa més de 24.000 persones

JARC, Asaja i Unió de Pagesos van recordar ahir que el sector de la fruita dolça dóna feina a més de 24.000 persones a Catalunya i a uns 6.000 productors. Cal alertar que aquests llocs de treball es podrien perdre si no es posen solucions a l'actual crisi de preus, que fa diversos anys que es manté, agreujada per la pèrdua de producció a causa de temporals o bé per la falta de mercats, com va ser el cas del vet rus, encara vigent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona