Economia

Nova guerra de preus amb la crisi del conill

El sindicats agraris exigeixen a l'administració catalana que posi fi a situacions de domini del mercat de la distribució

Els cunicultors es queixen que estan perdent un euro per quilo i no cobreixen els costos de producció

Una vuitantena de productors de conill es van concentrar ahir per denunciar que la gran distribució utilitzi el conill com a producte reclam, venent-lo presumptament per sota de preu de cost i pactant preus entre diferents cadenes. La protesta, convocada pel sindicat Unió de Pagesos (UP), es va celebrar davant del supermercat que la cadena Mercadona té a l'avinguda Rovira Roure de Lleida i volia servir per exigir a l'administració que actuï davant aquestes pràctiques de domini de mercat i monopolístiques, contra les quals ja ha interposat diverses denúncies.

Quan encara és viva la crisi de preus de la fruita, ara s'enceta un nou front amb el conill i des d'UP demanen als consumidors que tinguin en compte que si compren conill per sota dels 4 euros el quilo, el productor hi perd 1 euro.

L'organització va denunciar que el Grup Hermi concentra el 24% de la quota de mercat del conill a l'estat espanyol i ha acusat a aquesta firma d'estar “condicionant el preu de la llotja del conill a la baixa amb l'objectiu de fer fora del sector les explotacions familiars agràries existents i incrementar encara més la seva quota de mercat”, segons va denunciar Josep Carles Vicente, responsable d'organització del sindicat agrari. Davant aquesta situació, el sector creu que “la gran distribució ho aprofita per fer servir el conill com a producte reclam i guanyar-hi molts diners”, va afegir.

Catalunya té el 42% de les granges de conill de l'estat espanyol, de les quals el 72% són petites i mitjanes, amb menys de 400 gàbies i ja només suposen el 39% de la capacitat productiva catalana.

El dirigent d'UP va explicar que el cost de producció del conill se situa entre els 3,65 i 3,85 euros el quilo en canal i, per tant, si s'hi sumen les despeses de l'escorxador i de la distribució “no surten els números”. Per això, Vicente va reclamar al consumidor que “no entri en aquest xantatge”.

En aquest sentit, els cunicultors van repartir fulls informatius als clients de l'establiment de Mercadona per donar a conèixer aquesta crisi de preus i per conscienciar-los de la necessitat que no comprin conill a preus sota cost.

Un dels productors que va participar a la protesta, Xavi Villaró, va qualificar la situació que viuen els petits i mitjans cunicultors “d'insostenible” ja que “l'únic que tens és mal humor a casa i desesperació”. I va afegir que “si avui arribés a la granja i no trobés cap conill no tindria cap disgust si me'ls haguessin robat ja que seria la manera de plegar”. El cunicultor va argumentar que amb les 800 conilles que té ara està perdent entre 2.000 i 3.000 euros mensuals.

UP va denunciar Mercadona, Carrefour i Caprabo al Servei d'Ordenació de la Distribució Comercial del govern per presumpta venda a pèrdues a l'oferir el conill per sota dels 4 euros el quilo, de la mateixa manera que també va denunciar a l'Autoritat Catalana de la Competència les tres cadenes per suposada col·lusió tàcita, és a dir, per pactar el preu del conill, segons va explicar Joan Caball, coordinador nacional d'UP. El sindicat ja ha presentat 13 denúncies entre els mesos de maig i agost d'enguany.

Per la seva part, la cadena de supermercats Mercadona, una de les citades per UP, va voler sortir al pas de les protestes afirmant que “el nostre principal interès és que la cadena agroalimentària sigui sostenible i col·laborarem amb els productors”, segons portaveus de l'empresa. Van justificar també que els preus de venda que ofereixen segueixen les pautes de la llotja de Madrid, la de referència a l'estat. Finalment, les mateixes fonts van explicar que no hi ha vendes a pèrdua, ja que han demostrat amb factures dels proveïdors que la denuncia d'UP no és certa.

LES XIFRES

4
euros per quilo
és el preu de venda en alguns establiments i ja se situa per sota dels costos de producció.
3.000
euros mensuals de pèrdues
en una granja petita de Lleida amb 800 conilles, segons el ramader.
13
denúncies ha presentat Unió de Pagesos
contra supermercats per venta a pèrdues entre maig i agost.

La llotja de Lleida no arrenca

Un dels problemes és el fet de no tenir una llotja de preus de referència a Catalunya, ja que la recent creada . Moncun a Mercolleida no ha permès millorar les cotitzacions i encara no ha arrencat l'interès dels grans productors i escorxadors ni té prou volum. El sindicat JARC ha denunciat que els escorxadors no col·laboren amb el sector, fet que provoca que els preus de referència continuïn sent els de la llotja de Madrid, la qual està desvirtuada per la influència del grup empresarialespanyol Hermi, que domina bona part del sector productiu i de l'activitat d'escorxador, establint uns preus baixos. És aquest gran grup el que ha provocat una sobreproducció de conill amb la creació de noves instal·lacions. Per això, JARC vol que les administracions que acabin amb aquest domini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona