Economia

“Hem d'oblidar les bótes i vendre l'oli envasat”

El conseller d'Agricultura anima la DOP Garrigues, que celebra 40 anys, a crear una marca única i a aplegar més cooperatives

Els pagesos demanen “més aigua i menys papers” per tenir futur

La denominació d'origen protegida de les Garrigues, la DOP alimentària més antiga de tot l'Estat, va celebrar ahir el seu quarantè aniversari. Va ser un acte emotiu, celebrat a la Llotja, amb reconeixements als pioners que van obrir camí i als polítics i professionals que han donat suport al sector al llarg d'aquestes quatre dècades. En aquest context de nostàlgia, el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, va mirar endavant i va posar deures al sector, perquè “no tot s'ha fet bé”. El conseller va recomanar als seus col·legues fins fa ben poc que “deixin de parlar de bótes” i “orientin el treball cap a l'envasat” per vendre “paisatge, gastronomia i tradició”, i fer-ho, si és possible, “des d'una marca única”. Ciuraneta admet que és un repte difícil, però creu que cal fer aquest pas endavant en la comercialització, a la vegada que “s'han de superar les diferències” per aconseguir aplegar més cooperatives i ser més forts. A més, va apel·lar a l'orgull de ser pagès.

També el president de la DOP des de fa vint-i-dos anys, Joan Segura, tenia escrita la carta als Reis per al conseller i la va resumir en una petició: “menys papers i més aigua”. Segura, que va reivindicar el caràcter democràtic del moviment cooperatiu del qual va sorgir el germen de la DOP abans i tot de la mort de Franco, creu que els pagesos han de superar massa entrebancs burocràtics, i això “desborda i desanima”. Per Segura, el futur depèn del reg de les finques i l'accés al crèdit dels pagesos. “Ja hi ha moltes ZEPA”, hi va afegir. “Necessitem el canal Segarra-Garrigues.” Segura també va recordar que s'havia fet molt camí. “El primer any que vam envasar oli ho fèiem en garrafes de 25 litres, s'ha avançat molt.”

Però no tot van ser reivindicacions. Els exconsellers d'Agricultura Josep Grau, Francesc Xavier Marimon, Joaquim Llena i Josep Maria Pelegrí van rebre un reconeixement pel suport al sector “malgrat les diferències tingudes”, fins al punt que Grau va explicar que a l'entrada de casa seva li van posar un parell d'oliveres “que feien nosa a tots els veïns de l'escala”. Era el temps difícil en què la gran nevada del 2001 va deixar sense producció 37.000 hectàrees i va suposar unes pèrdues –només a la DOP– de més de 19 milions d'euros. “Estàvem molt enfadats i li vam regalar un setrill buit per evidenciar que ens havíem quedat sense res. És de justícia que avui li regalem una ampolla d'oli per haver-nos ajudat a rebre ajuts”, va explicar Segura. Però abans no van arribar aquests ajuts, es va crear la Plataforma en Defensa de l'Olivera, encapçalada per Francesc Esquerda, un altre dels premiats ahir, juntament amb Pere Bofías i Ramon Flix, dos dels pioners de l'oli.

LA XIFRA

37.000
hectàrees
d'olivera van deixar de produir després de la gran nevada del desembre del 2001.

Reñé en destaca el valor afegit

El president de la Diputació, Joan Reñé, va animar la DOP Garrigues a “conscienciar la societat de la importància de consumir productes de proximitat” com una manera de reconèixer el treball dels pagesos i productors, i contribuir al desenvolupament del sector agroalimentari. Un valor afegit que tindria un gran impacte econòmic. “La DOP produeix quatre dels sis milions de litres d'oli que es fan a l'àrea de les Garrigues. Dels trenta milions que es produeixen a tot Catalunya”, va recordar. “Això vol dir que, si cada català consumís quatre litres d'oli de casa, no en caldria vendre gens a fora amb dèficit de preu.” I va recordar que apostar pels productes amb denominació d'origen protegida és apostar “per la qualitat”, però també “pel respecte a l'esforç dels pagesos i ramaders que mantenen vius els nostres pobles amb el seu treball”. La DOP és “un paraigua que fa possible mantenir aquesta qualitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona