Economia

Els constructors clamen contra el frau en el sector

El gremi exigeix reformes per fer aflorar l'economia submergida, que calcula que representa un 30%, com a mínim, del mercat

Reivindiquen poder tornar a oferir formació subvencionada

Els gremis de constructors de la demarcació de Barcelona, que ahir es van reunir a Mataró en una trobada per debatre el futur del sector, van reivindicar que un dels principals reptes és combatre l'economia submergida, que representaria almenys un 30% de la facturació. Segons el president del Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques, Joaquim Osorio, el frau pot arribar fins als 2.000 milions d'euros anuals. Una de les mesures que comparteixen el conjunt d'empreses del gremi és la necessitat de fer aflorar aquest mercat negre, i les propostes per aconseguir-ho serien rebaixar l'IVA en àmbits com ara la rehabilitació i les reformes, però també més controls per part de l'administració i una millor coordinació dels cossos policials i la Inspecció de Treball per evitar l'intrusisme. “És impossible competir amb aquelles empreses que fan reformes a la llar i que eviten el 21% de l'IVA”, lamentava Osorio.

Tot i la imatge negativa dels constructors i el fet que fins i tot estiguin mal considerats socialment, el president del gremi recorda que el sector continua sent una peça clau de l'economia del país i, sobretot, de la creació de llocs de treball. De fet, Osorio va presumir que les petites i mitjanes empreses són capaces de crear-ne fins a 55 per cada milió d'euros d'inversió, en contraposició, per exemple, a les grans companyies que fan infraestructures, que creen al voltant de quinze llocs de treball per cada milió invertit.

Una altra de les funcions que històricament havien exercit aquestes entitats era la formació, que ara s'ha vist limitada per alguns escàndols com els que van aparèixer a Andalusia relacionats amb el frau en cursos de formació. “Actualment no en podem donar de subvencionada i estem lluitant perquè ens reconeguin perquè som capaços de donar-ne i ho hem fet tota la vida”, va afegir-hi Osorio.

Un futur optimista

Pel que fa al futur, els constructors preveuen un creixement en diversos àmbits. En el sector públic, es necessiten inversions en infraestructures “que Madrid no està fent”; pel que fa al sector privat veuen la construcció d'habitatges “clarament a l'alça”, i entreveuen un creixement també en àmbits com ara l'hoteler. “Tenim un territori molt valorat fora i molts inversors volen posar els seus diners aquí”, va admetre el president del gremi. Pel que fa a la rehabilitació, Osorio reconeix que “encara ha de créixer més” i, en aquest sentit, demana més implicació de les administracions.

LA FRASE

És impossible competir amb aquelles empreses que fan reformes a la llar i que eviten l'IVA
Joaquim Osorio
pres. del gremi de constructors de barcelona i comarques

El cel o l'infern del 27-S

El Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques va lamentar ahir durant la trobada mataronina que altres patronals catalanes s'estiguin polititzant i es dediquin a intentar influir la ciutadania especulant sobre què pot passar el 27-S. “El que hem de fer és lluitar per afavorir les nostres empreses i les declaracions sobre si anirem al cel o a l'infern no són bones ni necessàries”, va etzibar el president de l'entitat, que també va recordar que representen prop de 2.000 empreses, amb tot tipus de sensibilitats. “Seria injust i generaria malestar parlar en nom de tots; cadascú sap què farà aquest diumenge”, va afegir-hi Joaquim Osorio. Per aquest motiu va considerar desafortunades les declaracions d'altres entitats i gremis empresarials catalans que pretenen influir en el sentit del vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona