Gran angular

IGNASI BELDA

Soci fundador d'Intelligent Pharma

“Les ‘family offices' inverteixen abans a un hotel que a biotech”

Les farmacèutiques es resisteixen a incorporar les tecnologies de
la informació
Treure al mercat un fàrmac costa 1.000 milions de dòlars
i calen 12 anys
de recerca
Les firmes de capital de risc estan fent bé la seva tasca, però som un país petit amb poca massa crítica
El mercat del medicament és complex i polièdric, amb interessos contraposats
Aquí no podem pagar medicaments oncològics que sí que tenen els hospitals francesos
Avui en dia l'aspirina no superaria les exigències sanitàries
Recentment ha participat com a expert convidat al Parlament europeu, per analitzar el continu encariment dels medicaments. Què està passant?
A Europa, tot i que no té competència en sanitat, preocupa que els medicaments cada cop siguin més cars. El cas més evident és Grècia i Portugal, que no poden accedir a fàrmacs més nous perquè no poden pagar-los. Aquí també ens passa amb oncològics que en els nostres hospitals no hi són, i a França sí.
Per què l'accés és cada cop més restrictiu?
El mercat del medicament és un sector complex i polièdric. Hi ha molts actors amb interessos contraposats. És un dels únics que el qui paga, l'Estat, és diferent del beneficiari, pacient, que alhora és diferent del qui prescriu, el metge. Aquest fet genera moltes contradiccions, una de les quals és la fallada de mercat.
A què es refereix?
En el sector farmacèutic passa contínuament. És la paradoxa que un producte, quan més bo sigui, menys mercat té. Per posar-ne un exemple, avui a Europa i als EUA, la principal causa de mort intrahospitalària és la infecció. I, per tant, es pot pensar que s'ha d'invertir en antibiòtics. Malauradament, pel mal ús, els bacteris han desenvolupat una sèrie de resistències que fa que els antibiòtics que tenim actualment no siguin efectius. Així que, si es desenvolupa un antibiòtic molt potent, els metges només el prescriuen per a casos extrems i, per tant, el mercat és molt reduït. Per això, les farmacèutiques no volen invertir-hi.
L'alt cost per desenvolupar un fàrmac és, doncs, un factor clau?
És un dels factors. El sector està immers en una crisi de productivitat. Hi ha tres xifres màgiques. Costa al voltant de 1.000 milions de dòlars desenvolupar un fàrmac, calen 12 anys de recerca i sols un de cada 15 medicaments que comencen en les fases clíniques acaba sortint al mercat.
I per què costa tant de desenvolupar un fàrmac?
Hi ha qui al·lega temes especulatius. Altres consideren que, com que la regulació és tan exigent, en fa encarir desmesuradament els costos. Avui en dia, per exemple, l'aspirina no superaria les exigències dels òrgans reguladors. Això és paradoxal, com a societat s'autoimposem unes lleis reguladores massa exigents que ens impedeix accedir a certes innovacions i, a més, fa encarir els medicaments.
Com les noves tecnologies poden ajudar a reduir el cost?
Doncs substituint una gran part dels estudis de validació amb animals i persones per sistemes de tecnologies de la informació, que permetria estalviar recursos, temps, i riscos i seria a més molt més ètic.
Per què no s'aplica?
El problema és que com que la indústria farmacèutica està molt regulada, tem que les administracions públiques no acceptin fer la substitució dels sistemes de tecnologies de la informació pel sistema tradicional i, per tant, no volen invertir diners per validar i traslladar aquesta tecnologia al sector farmacèutic. Però el cert és que les tecnologies de la informació en els últims anys han fet un salt enorme, i s'han anat incorporant a la majoria de sectors, excepte el farmacèutic. Un sector tan regulat com el de la banca, per exemple, seria impensable sense sistemes d'intel·ligència artificial, que fan servir per a gran part de les seves decisions. Així mateix ocorre en el sector del transport aeri: tots els avions funcionen amb sistemes automàtics de navegació.
I què es podria fer per invertir aquesta resistència?
Una de les meves propostes a la UE és que s'inverteixi a través de programes de recerca com l'Horizon 2020.
Quin paper juga la biotecnologia en aquest sector?
Biotecnologia s'ha convertit en un eufemisme per dir micro o petita farmacèutica. El 90% de les empreses biotecnològiques de Catalunya són empreses farmacèutiques d'entre 1 i 3 treballadors i centrades en la recerca. Juguen el seu paper en el nou paradigma del sector farmacèutic, en el qual hi ha grans farmacèutiques i un univers de petites biotecnològiques. És un model que ja funciona així, a Sillicon Valley on, a més, existeixen les biotecnològiques virtuals que, en nòmina, tenen tres persones però després tenen un seguit d'empreses i institucions col·laboradores que hi treballen.
És això, el màxim exponent del que es coneix com la innovació oberta?
La innovació oberta té moltes opcions possibles. Encara que sembli una paradoxa, els seus creadors són les grans empreses farmacèutiques. Lilly en va ser l'iniciadora; fa uns anys va convocar un concurs en què premiava amb uns 20.000 dòlars qui els resolgués un problema de recerca. Així, milers de persones resolien un problema per una xifra que per ells és irrisòria. Avui en dia segueixen fent-ho servir.
Amb aquest model, les empreses biotecnològiques poden subsistir?
És que és un sistema més pensat per a científics que estan a les universitats i centres de recerca. Per a l'empreses biotecnològiques, de les quals a Catalunya en tenim un centenar, el joc és el següent: agafar una invenció que sovint surt de la Universitat, afegir-hi valor, patentar-la i quan ja estan en un estadi en què ja no s'hi pot afegir més valor perquè no es té capital, o d'altres motius, aleshores s'intenta vendre a una altra empresa biotecnològica o farmacèutica, que tingui la capacitat de treure-la al mercat.
Però, per arribar fins a aquest punt necessiten un capital inicial i de desenvolupament.
Sí és cert. En el món de la inversió professionalitzada tenim uns desavantatges respecte a altres territoris.Un dels problemes en què falla Catalunya és en els family office. Una família catalana tradicional que ha fet diners en el tèxtil, per posar-ne un exemple, preferirà invertir en un hotel de la Costa Brava, que té una rendibilitat immediata, que invertir en biotecnologia sector del qual té poc coneixements, i que l'únic que li arriba és que és un sector amb molt de risc; ens agradi o no, però és el que passa. En el sector industrial tenim també pocs inversors, que apostin per biotecnològiques d'aquí. Reig Jofre està fent alguna cosa en aquesta sentit, i Ferrer i Almirall. També, però res a veure amb el que estan assolint les grans farmacèutiques multinacionals, que tenen un braç inversor mitjançant el qual aposten per les biotecnològiques, que desenvolupen la recerca que els interessa.
I les firmes de capital de risc?
Les firmes de capital de risc com Ysios o Inveready estan fent molt bé la seva tasca, però no deixem de ser un país petit amb poca massa crítica. Una notícia molt important ha estat la inversió de 36 milions de la Caixa Capital Risk i Ysios a l'empresa Sanifit. El més nou és que la inversió s'ha nodrit per primer cop d'inversors internacionals, i és una qüestió a celebrar.
Calen més casos d'èxit com aquest?
Ja en tenim, però el que no tenim és memòria. Un d'històric és el d'Almirall, que va adquirir Prodesfarma i d'AlconCusí.

Empresari i expert

Ignasi Belda, nascut a Alcoi (l'Alcoià) fa 36 anys és un empresari guadonat amb un llarg llistat de premis, entre d'altres, el de la Fundació Príncep de Girona Empresa 2014, com a reconeixement a joves amb iniciativa emprenedora en l'execució d'un projecte original i viable. Belda és soci fundador d'Intelligent Pharma, una empresa especialitzada en serveis de química computacional per a la indústria farmacèutica i biotecnològica amb seu al Parc Científic de Barcelona i una filial als EUA. Ell també és impulsor de Biohealth research, una agrupació d'empreses dedicada a la recerca col·laborativa, per lluitar contra l'esclerosi múltiple. Aquest jove és, a més, un dels principals coneixedors del sector farmacèutic català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona