Economia

El govern fa una aposta de futur en renovables

Catalunya tindrà el 2050 un model basat en les energies netes

Cau un 22% l'aportació del sector al PIB de l'Estat

Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació, va remarcar ahir que el govern aposta fortament per les renovables i que avança en aquest camí “perquè el 2050 Catalunya disposi d'un model energètic basat en un 100% en les energies netes”. Puig, que va presidir la presentació a Barcelona de l'Estudi de l'impacte macroeconòmic de les energies renovables a l'Estat espanyol 2014, elaborat per l'Associació d'Empreses d'Energies Renovables (APPA), va explicar que, dins d'aquest nou model per al qual ja s'està treballant, “s'ha de definir un marc tècnic i regulador que afavoreixi les renovables, la seva implantació territorial planificada, que impulsi el desenvolupament de les xarxes elèctriques i que doni suport a l'autoconsum”. Catalunya, a hores d'ara, és el sisè territori de l'Estat espanyol amb més potència de renovables instal·lada, ocupa la setena posició en energia solar fotovoltaica; la sisena en solar termoelèctrica i en eòlica, la segona en hidràulica i la tercera en biomassa.

L'última reforma energètica aplicada pel govern espanyol ha deixat les energies renovables en un carreró sense sortida. José Miguel Villarig, president de l'APPA, va afirmar durant la presentació de l'estudi que “les renovables tenen un horitzó molt complicat, que només millorarà en el moment en què s'impulsi la demanda i el pes del sector en el mix energètic es modifiqui”.

Les renovables, segons l'estudi, van aportar un total de 7.387 milions d'euros al PIB de l'Estat el 2014, xifra que indica una caiguda del 22,1% respecte a l'any anterior. Aquest descens, segons Villarig, és conseqüència de la reforma realitzada pel govern espanyol, “que ha paralitzat les instal·lacions d'aquestes tecnologies”. Una altra dada preocupant ha estat la pèrdua de 22.665 llocs de treball en el sector, que va passar de 93.415 empleats directes i indirectes el 2013 a 70.750 el 2014.

Malgrat el tracte rebut per la normativa actual, les renovables van estalviar 15.899 milions al sector energètic de l'Estat, en concepte d'importacions, emissions i abaratiment. Pel que fa a la inversió en R+D+i, el sector va aportar el 3,52% del PIB –216 milions–, quasi el doble de la mitjana de la Unió Europea (2,2%) i prop del triple de la mitjana de la inversió en innovació de les empreses de l'Estat (1,24%).

L'afinitat de les plantes de cicles combinats

“El gas i les renovables són el millor maridatge”, va afirmar ahir Rafael Villaseca, conseller delegat de Gas Natural Fenosa, en la seva insistència sobre el paper que han de jugar els cicles combinats –plantes de generació elèctrica que funcionen amb gas– per donar suport a les renovables. Villaseca va recordar també que aquestes plantes continuen funcionant a nivells molt baixos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona