Economia

Rato torna al jutjat per declarar sobre l'origen del seu patrimoni

Està acusat de delictes de corrupció entre particulars, blanqueig de capitals i delicte fiscal mentre era president de Bankia

L'exvicepresident del govern espanyol ha acudit als jutjats molt d'hora per esquivar els mitjans de comunicació

L'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato compareix des de les 11 del matí com a imputat davant el titular del Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, acusat de delictes de corrupció entre particulars, blanqueig de capitals i delicte fiscal. Rato ha arribat molt d'hora als jutjats de Plaza Castilla de Madrid i ha aconseguit esquivar tan la premsa que l'esperava a aquest punt com els que ho feien a la porta de casa seva. Fora dels jutjats l'espera mig centenar de preferentistes que l'acusen de quedar-se els seus estalvis.

El jutge vol esbrinar l'origen del seu patrimoni i si va cobrar comissions per adjudicar contractes mentre era president de Bankia. Serrano-Arnal creu que Rato va cobrar 833.000 euros per contractes de publicitat que va adjudicar a dit a dues empreses. El cas va en paral·lel a les imputacions que acumula per la sortida a borsa de Bankia i el cobrament mitjançant targetes black.

És la quarta vegada que Rato ha hagut de comparèixer davant un magistrat, però la primera en qualitat d'imputat. Ho ha fet malgrat que el jutge Serrano-Arnal ha demanat al Tribunal Suprem que passi el cas a l'Audiència Nacional per la seva complexitat.

Rato ja va comparèixer davant el magistrat per aquest cas al mes de juliol, però en aquella ocasió es va negar a declarar. Avui, però, previsiblement defensarà l'origen del seu patrimoni i s'oposarà, precisament, a que el cas vagi a parar a l'Audiència Nacional.

Dijous de la setmana passada Rato ja va haver de declarar davant de la Guàrdia Civil durant quatre hores per aquests mateixos fets. El seu nou testaferro, Miguel Angel Montero, i la seva secretària, Teresa Arellano, van ser detinguts i imputats.

La investigació per la que ha declarat aquest dimarts se centra en l'adjudicació dels contractes de publicitat a les empreses Zenith i Publicis. Un possible cas de corrupció entre particulars pel què també estan imputats quatre directius d'aquestes empreses i un intermediari.

La facturació de les empreses es va disparar fruit d'aquests contractes amb Bankia, que van ascendir a 40 milions d'euros.

El jutge segueix la pista que li va deixar un informe de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) que mostra dos pagaments de les empreses de publicitat a una empresa associada a Rato.

Són pagaments d'1,2 milions d'euros i 778.000 euros que van anar a parar a una empresa pantalla del suposat extestaferro de Rato, Alberto Portuondo, -que es troba a la presó- que finalment va desviar els fons.

Segons la investigació ho van fer a través d'Albisa Inversiones y Asesoramiento, que alhora, va pagar a Rato 40.000 euros mensuals per tasques d'assessoria.

La investigació se centra també en l'empresa Kradonara, propietat de Rato, que es dedicava a la prestació de serveis de consultoria i que va rebre en total 6,5 milions d'euros de diverses empreses localitzades a paradisos fiscals. Bagerpleta va rebre també un milió d'euros de Kradonara.

Amb aquests tres delictes de corrupció entre particulars, delicte fiscal i blanqueig de capitals Rato suma ja nou imputacions.

Quatre -administració deslleial, falsificació de comptes, apropiació indeguda i maquinació per alterar el preu de les coses- són per la sortida a borsa de Bankia, que va haver de ser rescatada amb 21.000 milions d'euros dels fons públics.

Dos més -apropiació indeguda i administració deslleial- són pel cas de les targetes 'black' de l'entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona