Economia

L'FMI rebaixa dues dècimes la previsió de creixement mundial per al 2015

La institució revisa els seus càlculs per la desacceleració dels mercats emergents i una recuperació “més dèbil” dels avançats

El Fons descarta una recessió global

L'economia mundial creixerà menys que el previst aquest any i el següent, segons el Fons Monetari Internacional. La institució ha retallat en dues dècimes el seu pronòstic de creixement fins al 3,1% el 2015 i al 3,6% el 2016 per un “notable alentiment” dels mercats emergents, especialment Xina i Amèrica Llatina, i una recuperació “més dèbil” dels avançats.

D'acord amb aquestes noves projeccions, l'organisme internacional espera que l'economia global creixerà el 2015 tres dècimes menys que el 2014, quan es va expandir a una taxa del 3,4%.

El motiu d'aquesta desacceleració s'atribueix a diversos factors, incloent una baix increment de la productivitat, la baixa demanda agregada i inversió, l'envelliment de la població i el canvi de model a Xina, així com la caiguda del preu de les matèries primeres desencadenat per la menor demanda i la major capacitat de producció.

“Els riscs a la baixa apareixen ara més pronunciats per a l'economia global que fa uns mesos”, ha apuntat l'economista en cap de l'FMI, Maurice Obstfeld, en la presentació de l'informe Perspectives Econòmiques Globals, a l'inici de l'assemblea anual conjunta d'aquest organisme i el Banc Mundial.

No obstant això, Obstfeld ha subratllat que “una recessió global no és l'escenari de base” sobre el que treballa l'FMI. Ha admès, però, que “el Sant Greal d'un creixement robust i sincronitzat a nivell global continua sent difícil d'assolir”.

En el cas de les economies avançades, impulsades per Estats Units i el Regne Unit, el creixement econòmic a curt termini sembla encara sòlid, si bé la institució ha revisat una dècima a la baixa el creixement d'aquest any i de dos menys per al 2016. L'economia dels EUA creixerà un 2,16% el 2015 i un 2,8% el 2016, una dècima més que el previst aquest any, però dues menys per al que ve. En el cas del Japó, s'espera que el PIB pugui un 0,6% el 2015 i un 1% el 2016, dues dècimes menys en tots dos anys del que s'havia estimat prèviament.

En el cas de la zona euro, les perspectives de la institució es mantenen aquest any en l'1,5% però baixen una dècima el que ve, fins a l'1,6%.

Per contra, l'FMI assenyala que el creixement serà més dèbil a les economies dels mercats emergents, el desenvolupament de les quals suposa una proporció cada vegada més gran del PIB mundial i encara representen la part més important del creixement global.

El Fons retalla en dues dècimes els seus pronòstics per al 2015 i 2016 i assenyala com a responsables de la frenada especialment als exportadors de petroli i matèries primeres, com Rússia i Amèrica Llatina.

Rússia patirà una contracció del seu PIB del 3,8% el 2015, quatre dècimes pitjor que la prevista al juliol. El 2016 la recessió russa serà del 0,6%, quan anteriorment s'esperava un creixement del 0,2%.

Les economies d'Amèrica Llatina i el Carib són les que baixen més en els pronòstics de l'FMI, que rebaixa en vuit i nou dècimes la seva perspectiva de creixement aquest any i el que ve.

També hi influeix la desacceleració de Xina, tot i que es confirma que aquest any creixerà un 6,8% i l'any que ve un 6,3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona