Economia

Soria dóna per garantida la inversió de VW a Martorell

Assegura que li ho va prometre en persona el president del consorci, Matthias Müller

Portaveus laborals acusen el ministre d'electoralista i de precipitar-se en comunicar-ho abans que l'empresa

El ministre espanyol d'Indústria, José Manuel Soria, va afirmar ahir que Volkswagen li ha “garantit” la continuïtat del programa d'inversions de la companyia a les plantes a l'Estat, malgrat la greu crisi que afecta el gegant automobilístic alemany arran del descobriment del frau en les emissions contaminants dels seus vehicles dièsel.

Segons el ministre, després d'una reunió dijous a la tarda a Wolfsburg, a la seu central de Volkswagen, amb el mateix president del grup, Matthias Müller, aquest li va ratificar la voluntat de mantenir “sense alteracions” les inversions, que es preveuen de 3.200 milions a Martorell i de 1.000 milions més per a la de Landaben (Navarra).

No obstant això, Soria va matisar que el sector públic hi haurà d'aportar unes “eines d'ajuda” o, el que és el mateix, subvencions com ara les estatals d'impuls a la innovació i altres bonificacions que hauran d'aportar els governs autonòmics.

El titular espanyol
d'Indústria, que va fer aquestes declaracions en sortir del Consell de Ministres, va trametre ahir mateix una carta al grup Volkswagen en la qual certifica el compromís de l'executiu espanyol amb aquests plans d'ajuda a la innovació, si compleix amb el programa d'inversions previst. Segons Soria, aquests ajuts són els que habitualment demanen els grups automobilístics com a contrapartida per instal·lar les seves plantes en un territori
determinat.

Molt menys tranquils i confiats que el ministre es mostraven ahir els representants sindicals de les factories del grup. El president del comitè d'empresa de Seat, Matías Carnero (UGT), va advertir que les declaracions de Soria eren “imprudents” i que, per prematures, podrien estar “posant en risc” l'esmentada inversió.

Carnero va declarar ahir que la filtració per part del ministre d'Indústria de les intencions de Volkswagen no han agradat a la companyia, que és, va dir, l'única legitimada per fer aquest tipus d'anuncis.

Segons el representant sindical, tot i que la reunió entre Soria i Müller es
va produir, “no s'ha confirmat que es duguin a terme totes les inversions”. Carnero va lamentar els “problemes de coordinació” que expressa la precipitació de Soria en fer l'anunci, una pressa que el portaveu laboral va atribuir
a una estratègia electoral de cara als comicis del
desembre: “Sembla que aquí preval més la campanya que els interessos dels treballadors”, va retreure. En aquest sentit, el president del comitè d'empresa de Seat també va declarar que espera que el govern espanyol imiti l'alemany davant d'aquest conflicte i que “faci pinya” amb l'empresa i els sindicats per mirar d'accelerar-ne la solució.

Massa errors

Amb un discurs semblant es va expressar el president del comitè d'empresa de Seat Components,
Enrique Fernández. Per ell, la credibilitat del ministre ha quedat novament qüestionada. Fernández va recordar que no és el primer error que comet Soria, que ja s'havia precipitat a reclamar a Seat els diners corresponents als incentius per a vehicles eficients, pocs dies després de desvelar-se l'escàndol del trucatge del software dels motors per superar les revisions. Com Carnero, Fernández també es va exclamar pel fet que el ministre faci declaracions “en clau electoralista”, i va reiterar el malestar a Volkswagen per la imprudència de difondre la informació abans que els canals oficials.

Les claus

Reunió entre Estat i sindicats per mirar de donar sortides a la crisi

m.M

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha convocat una reunió després del pont del Pilar per trobar-se amb representants dels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, per abordar la crisi que ha generat el frau de Volkswagen i les seves derivades laborals i socials, davant la por que estigui perillant la continuïtat de la producció de les factories catalana i navarresa.

Segons fonts sindicals, per part de la UGT hi seran presents, a més del secretari general, Cándido Méndez, el president del comitè d'empresa de Seat, Matías Carnero, i companys de sindicat a la planta de Landaben, així com membres de la federació del metall de la central. Per la banda de Comissions, hi faltarà el secretari general, Ignacio Fernández Toxo, però hi aniran el secretari d'acció sindical, Ramón Górriz; el secretari general de la federació d'Indústria, Agustín Martín, i el representant de l'organització en la secció sindical de Seat, Rafael Guerrero.

El programa d'inversions fins al 2019 previst pel grup implica gairebé 1.000 milions perquè Landaben fabriqui el nou Polo. A Martorell s'hi han de destinar 3.200 milions per produir els nous Ibiza i León.

Pla d'acció llest a final de mes

Ja hi ha una data per a la presentació dels protocols del pla d'acció de Volkswagen per solucionar la crisi que li ha generat el frau dels motors dièsel trucats. Segons el ministre Soria, el consorci alemany presentarà abans del 31 d'octubre un pla detallat amb les pertinents modificacions que s'han de fer als vehicles afectats pel programari irregular dels motors dièsel. Volkswagen es posarà en contacte, “un per un”, amb els prop d'11 milions de propietaris perquè es dirigeixin als seus respectius concessionaris, on els faran les reparacions oportunes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La 7a Fira de l’Ocupació del Bages torna amb 24 empreses i més de 200 ofertes de feina

MANRESA
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS