Economia

estats Units

El Nobel d'Economia guardona recerques sobre despesa i estalvi

El britànic Angus Deaton ha guanyat el Nobel d'Economia d'aquest any per les seves anàlisis sobre consum, pobresa i benestar, segons va anunciar ahir la Reial Acadèmia de les Ciències Sueca. Aquest professor de la Universitat de Princeton (EUA), que va néixer fa 69 anys a Edimburg (Escòcia), ha demostrat que les decisions de consum individuals, com ara què comprar o quant estalviar, tenen el seu reflex en el conjunt de l'economia i que la comprensió d'aquestes dinàmiques és clau per traçar lleis que augmentin el benestar i combatin la pobresa.

“Posant l'èmfasi en els llaços entre les decisions individuals de consum i els resultats per al conjunt de l'economia, el seu treball ha ajudat a transformar la microeconomia, la macroeconomia i l'economia del desenvolupament modernes”, va resumir en el seu escrit d'atorgament la Reial Acadèmia de les Ciències Sueca. Una de les principals contribucions de Deaton és el denominat Sistema Quasi Ideal de Demanda (AIDS), que tracta de respondre a la qüestió de com fan servir els individus els seus ingressos, quins béns i serveis compren, per què i quant estalvien. Aquest sistema és, segons l'acadèmia sueca, un mètode “flexible però senzill” per valorar com la demanda d'un producte determinat depèn del preu de tots els béns i serveis, perquè la renda és sempre limitada, i també dels ingressos del consumidor. Aquesta aporta que, amb lleugeres modificacions, s'ha convertit en una eina estàndard, que no només serveix per explicar patrons de consum, sinó també per avaluar l'impacte d'un canvi en la política fiscal –per exemple, una reforma de l'IVA– que pot afectar el benestar de diferents grups socials.

Deaton va desenvolupar, juntament amb l'economista John Muellbauer, el sistema AIDS als anys vuitanta. En la dècada posterior va centrar-se a estudiar la relació entre ingressos i consum, i posteriorment va dedicar-se a mesurar la qualitat de vida i els nivells de pobresa dels països en vies de desenvolupament basant-se en enquestes sobre el consum de les llars.

El guardonat va estudiar a la britànica Universitat de Cambridge i va doctorar-se el 1975 amb la tesi Models de demanda del consumidor i les seves aplicacions al Regne Unit. Va exercir temporalment com a professor d'econometria a la Universitat de Bristol i el 1983 va traslladar-se a la nord-americana Universitat de Princeton, on continua desenvolupant la seva activitat docent i d'investigació. El Nobel d'Economia està recompensat amb més de vuit milions de corones sueques (855.000 euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona