Gran angular

Líders al món i a casa negats

Hi ha firmes capdavanteres que no poden operar aquí per límit legals històrics

El vot electrònic no està previst en el ordenament jurídic espanyol
A l'Estat no es pot cobrar pel plasma, mentre que als EUA sí que és legal

Hi ha empreses mundialment capdavanteres en el seu camp que no poden o tenen limitada tota o part de la seva activitat al mercat local. És la curiosa paradoxa de diverses firmes nascudes i desenvolupades per emprenedors d'aquí , que triomfen arreu el món i, en canvi, no són profetes a la seva terra.

Es pressuposa que partir d'un mercat local fort és una de les principals palanques de llançament per a les empreses que volen fer un salt internacional, però no sempre se segueixen les mateixes pautes de creixement, i si no, que ho preguntin als fundadors de Grífols, Scytl o la mateixa Ferrovial. I posem d'exemple aquestes tres firmes que han assolit els primers lloc, sinó el primer, en el rànquing mundial de cadascuna de les seves àrees.

Fàrmacs de la sang.

La farmacèutica catalana Grífols, que es dedica fonamentalment a la producció de fàrmacs que s'obtenen a partir de la sang, concretament, del plasma, el líquid ric en proteïnes en què es troben suspesos els glòbuls vermells, blancs i les plaquetes, n'és un bon exemple.

A l'Estat espanyol no es pot cobrar pel plasma, l'obtenció d'aquesta substància biològica està en mans dels centres de donació de sang de cada comunitat autònoma, i està basat en l'altruïsme i la voluntarietat, tal com es va decidir l'any 1985 i fins avui. Als EUA, Alemanya i al Canadà, en canvi, si que és legal cobrar pel plasma. L'habitual, aquí, és extraure el plasma de les donacions convencionals en els centres de transfusió de la xarxa pública. D'aquestes, s'extrauen per una banda, les cèl·lules de la sang que es destinaran a les transfusions en hospitals. Per l'altra, s'obté el plasma, a partir del qual es produeixen medicaments com les immunoglobulines, per tractar pacients amb immunodeficiències o trasplantats de medul·la òssia, o altres productes com la albúmina, indicada per restablir el volum en hemorràgies fortes.

El tractament industrial que transforma el plasma en aquests medicaments el monopolitza Grífols a l'Estat espanyol. A Parets del Vallés, la companyia hi té una de les plantes de fraccionament. De tot el plasma que fa servir per produir hemoderivats, el 85% procedeixen dels EUA, i només el 15% provenen de la xarxa pública espanyola, o de la República Txeca, Eslovàquia i el Canadà.

L'empresa farmacèutica, amb seu a Sant Cugat del Vallés, factura 3.335 milions i té una quota del mercat global del 19%. Està entre les primeres 100 empreses més innovadores de món. Són tan rellevants els medicaments desenvolupats a Grífols, que de la filtració massiva de Wikileaks es va saber que les instal·lacions a Parets del Vallés són l'única empresa de rellevància estratègica a l'Estat per al Departament d'Estat del govern dels EUA.

Vot per correu electrònic.

Trobem un altre cas a la firma catalana Scytl líder mundial en solucions de gestió d'eleccions, votació per internet i govern electrònic. El vot electrònic per a les eleccions polítiques és un sistema que l'estat que ha vist néixer Scyt no preveu en el seu ordenament jurídic. I no és que no hagi estat ben rebut aquest innovador procediment electoral. De fet, el sistema Scytl Online Voting, s'ha aplicat als Estats Units per a eleccions presidencials i generals.

La firma la va crear l'any 2001 el desaparegut Jaume Riera, amb altres emprenedors amb l'objectiu d'aportar les tecnologies especialitzades en seguretat al mercat perquè el vot electrònic fos completament segur i fiable. Des d'aleshores, Scytl no ha parat de créixer. La companyia amb seu a la plaça Gal·la Placídia de Barcelona s'ha posicionat com a líder mundial en el vot electrònic i s'ha considerat la més fiable del sector. No és casualitat que tingui més del 87% de la quota de mercat en vot per internet a tot el món.

La solució de votació en línia de Scytl també s'ha utilitzat a l'Estat francès, Suïssa, el Regne Unit, Noruega, Austràlia, l'Índia i els Emirats Àrabs Units, entre d'altres. En conjunt, les solucions de Scytl s'han utilitzat en més de 38 països de tot el món durant els últims 10 anys. A més, Scytl és l'únic proveïdor de vot en línia que ha estat auditat per dotze països

Scytl està especialitzada en tecnologies de modernització electoral i ofereix la primera plataforma de gestió i votació que cobreix tots els processos. Scytl ha aprofitat els més de 18 anys de recerca per desenvolupar una tecnologia de seguretat criptogràfica específica per a eleccions, protegida per més de 40 patents i sol·licituds de patents internacionals, la qual cosa situa Scytl com l'empresa amb la cartera de patents més àmplia del sector.

En un altre camp, concretament en el sector de la gestió aeroportuària, ens trobem en un altre cas paradigmàtic. L'espanyola Ferrovial, considerada una de les empreses líders en la gestió d'aeroports, prové d'un estat en què la gestió d'aquestes infraestructures han estat monopolitzades per Aena, una empresa fins fa poc pública i centralitzada a Madrid.

Ferrovial Aeroports gestiona quatre aeroports al Regne Unit, Heathrow, Glasgow, Aberdeen i Southampton i suposa un tràfic aeri anual de quasi 87 milions de passatgers, amb 140 companyies aèries, i no pot fer-ho a cap dels aeroports de l'Estat.

La companyia dóna feina a quasi 69.000 empleats i és present en més de 25 països. Ferrovial cotitza en l'Íbex 35, forma part de prestigiosos índexs de sostenibilitat com el Dow Jones Sustainability Index i FTSE4Good.

La firma té altres àrees de negoci com ara la construcció serveis urbans i mediambientals, i la promoció d'autopistes que sí que tenen la capacitat d'operar a l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona