Economia

Pèrdues als hotels de Lloret pel retard de l'Imserso

Les agències comencen demà a vendre els viatges dels gironins

Lloret de Mar és l'única població gironina autoritzada per allotjar usuaris de l'Imserso

Les pèrdues pel retràs les haurà d'assumir l'hoteler

Després d'un mes i mig de retard, demà, finalment, les agències de viatges de la demarcació de Girona tenen autorització per començar a vendre els viatges de l'Imserso. El retard és culpa del plet que mantenen Mundosenior (UTE integrada per Halcón i Barceló) i Mundiplan (Iberia Alsa, IAG7 i Gowaii) per l'adjudicació dels viatges, un procés judicial que encara no s'ha tancat i que està pendent de l'adjudicació definitiva del lot de costes a Mundiplan.

Si bé tot aquest retard no ha de perjudicar “massa” els usuaris de l'Imserso, perquè sembla que aquest mes i mig que ha començat tard s'allargarà pel darrere, sí que ha perjudicat i molt els hotelers que ja fa mesos havien “bloquejat” les habitacions destinades a aquest tipus d'usuaris, que no s'han pogut omplir amb altres clients, i, per tant, durant tot aquest temps han tingut els treballadors “pràcticament sense fer res”. Lloret de Mar és l'única població de les comarques gironines que té autorització per allotjar els jubilats que fan aquests tipus de viatges. L'any passat, només a Lloret es van fer un total de 73.599 estades de l'Imserso.

“El que és molt clar és que els hotels autoritzats tenen una estructura laboral pensada per als serveis que hauran de donar als clients que fan els viatges de la I'Imserso”, assegura el president de l'Associació d'Hotelers de Lloret de Mar, Enric Dotras. Però l'hoteler no només haurà de pagar els seus treballadors encara que l'hotel no s'hagi omplert, sinó tots els contractes paral·lels que hagi fet per donar serveis als avis que s'allotjaran tots aquests dies a les seves instal·lacions, com és el cas de l'entrenador que els farà gimnàstica cada dia al matí i els músics que els faran ballar a la nit, entre molts d'altres.

Els costos

El president de l'associació assegura que el retard ha provocat fortes pèrdues a aquests establiments hotelers –pèrdues que encara no estan comptabilitzades–, “però que haurà d'assumir l'hoteler gironí perquè són pèrdues directes”. Per Dotras, el fet d'allargar els viatges unes setmanes més per compensar el que s'ha perdut fins ara als hotelers no els serveix, perquè “la majoria ja ho tenen comercialitzat amb un altre tipus de client”. Gran part dels hotels de Lloret de Mar treballen amb operadors turístics i tanquen els lloguers d'habitacions d'un any per l'altre.

Durant les setmanes d'espera, es va témer que alguns hotelers optessin per acomiadar treballadors o presentar un ERO temporal. Dotras, però, assegura que a Lloret aquesta situació no s'ha produït, perquè tots són hotels que estan oberts tot l'any i la majoria de treballadors fa molts anys que estan vinculats a l'empresa “i un ERO temporal seria molt complicat”. A Lloret, en aquesta primera fase –fins Nadal–, hi ha sis hotels que estan autoritzats per l'Imserso i en què treballen més de 550 treballadors.

LES XIFRES

73.599
Estades
que van fer l'any passat, a Lloret de Mar, els usuaris de l'Imserso, provinent de tot l'Estat espanyol

LES FRASES

6
hotels
són els que han estat autoritzats en aquesta primmera fase per vendre els viatges.
Els hotels especialitzats tenen una estructura laboral pensada per als serveis als clients de la Imserso
Les pèrdues les haurà d'assumir l'hoteler gironí perquè són pèrdues directes
Enric Dotras
ASSOCIACIÓ D'HOTELERS DE LLORET

Més de trenta anys amb l'Imserso

Mundosenior havia tingut el monopoli dels viatges de l'Imserso durant més de tres dècades, però, el setembre passat, el Tribunal Administratiu Central de Recursos Contracturals, que depèn del Ministeri d'Hisenda, va anul·lar l'adjudicació. Per això, aquesta vegada, a més de Mundosenior també es va presentar al concurs Mundoplan i el Ministeri de Sanitat va decidir no donar tot el negoci, que mou uns 1.300 milions d'euros, a una sola agència, sinó repartir el programa entre totes dues: Mundosenior es queda amb les destinacions de costa i interior de l'Estat i Mundiplan farà els viatges a les Balears i les Canàries. Però això, i aquí és quan comença el conflicte, no satisfà Mundosenior que ha presentat un recurs.

Per si els jutjats no són favorables a Mundosenior i no perdre el pastís que representen les Balears i les Canàries, aquesta agència ha decidit muntar un programa paral·lel de viatges per competir amb Mundiplan. “Són viatges que no estan subvencionats i són una mica més cars”, diu Puig.

Les agències ho tenen tot a punt i estan preparades per al clic

Imma Bosch

Les agències de viatges gironines ara ja ho tenen tot a punt. Dilluns a les 9 del matí, estaran tots preparats i amb ordinadors a punt per ser els primers “a prémer la tecla” i poder contractar el viatge per als seus clients. Però la feina de les agències no comença demà. Ja fa dies que van contactar amb els seus clients i usuaris de l'Imserso per tenir tots els papers a punt i evitar que, a última hora, es produeixin cues a les agències.

Expliquen que a ells el retard no els ha perjudicat. “Per nosaltres, al final, tot és venda”, explica la directora de Viatges Ter, Mònica Puig. Però les agències s'han convertit en el punt d'informació d'aquests usuaris “perquè no entenien res del que estava passant”. “Hem hagut de donar moltes explicacions i era molt complicat fer-los entendre el que estava passant perquè a nosaltres mateixes també ens costava entendre-ho”, diu Puig.

A les comarques gironines, Mundiplan ha donat permís per vendre els seus viatges a un total de 99 agències de viatges i Mundosenior, a 98. El calcula que els viatges començaran a finals d'aquest mes.

A la demarcació hi ha acreditades per l'Imserso un total de 53.280 persones jubilades que estan donades d'alta al programa. Evidentment, no tots viatgen “i si ho volguessin fer tampoc hi hauria places per a tothom”. Per posar un exemple, la directora de viatges Ter explica que Mundosenior ha deixat lliures un total de 13.361 places només per als gironins. Falta saber les places lliures que adjudicarà a la demarcació Mundiplan.

Els viatges que es fan a l'Imserso són a diferents llocs de l'Estat i poden durar des de cinc o sis dies els culturals i entre set i quinze dies els que són a l'interior i la costa. Per exemple, un viatge a Andalusia de quinze dies costa a l'usuari de l'Imserso 365,40 euros i en aquest preu entren allotjament doble a compartir, pensió completa i transport. Una vegada a lloc, l'usuari pot contractar excursions, que evidentment ha de pagar a part, o llogar un cotxe per fer visites d'interès turístic. “També pot dedicar-se a passejar per la zona i a usar els serveis de l'hotel”, explica Puig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA