Economia

El mercat de l'habitatge es reactiva i el preu s'eleva lleugerament, gairebé un 2%

La compravenda de pisos creix fins al setembre un 9%

El metre quadrat es cotitza ara a 1.242 euros

El dinamisme se centra en el mercat de segona mà

Les dades tornen a demostrar que el mercat de l'habitatge es reactiva, encara que també evidencien que la recuperació és lenta perquè la pèrdua de poder adquisitiu es continua notant. El mes de setembre es van registrar al conjunt de l'Estat espanyol més de 30.300 operacions de compravenda de pisos, gairebé un 9 per cent més que fa un any.

Segons les dades del Consell General del Notariat, encara que estem molt lluny de parlar de xifres precrisi, es nota una clara millora, però hi ha importants matisos. Si al setembre van canviar de propietari 23.625 pisos, amb un repunt del 7%, la compravenda d'habitatges nous va baixar gairebé un 20%. La raó: menys promocions per la crisi de la construcció i també menys pressupost disponible per part de les famílies. En canvi, les operacions que van tenir com a protagonistes els pisos de segona mà es van enfilar un 13%. Les estadístiques recollides pels notaris també inclouen dades de Catalunya, però amb tres mesos de retard. Així, les últimes xifres, del mes de juny, parlen de 5.560 operacions de compravenda d'habitatge, enfront de les 4.386 d'un any abans.

Trasllat als preus

El major dinamisme s'ha traslladat als preus, tot i que de manera moderada. Al conjunt de l'Estat, els pisos comprats al setembre van costar, de mitjana, 1.242 euros per metre quadrat, un 1,7% més. Aquest encariment s'explica tant per la pujada de preus dels pisos (amb una variació interanual del 2,7% que s'enfila fins al 13,6% en els habitatges nous) com dels habitatges unifamiliars (2,3%). De fet, aquest tipus de cases són les que han experimentat un repunt més fort. Les vendes en aquesta categoria van créixer un 14% respecte al setembre del 2014.

També en el cas dels preus les dades catalanes se centren en els primers mesos de l'any. Al juny, el preu del metre quadrat d'habitatge es cotitzava a 1.573 euros (sempre està per sobre de les xifres del conjunt de l'Estat). Fa un any valia 60 euros menys, fins als 1.516 euros.

El sector financer també nota la millora del negoci: el mes de setembre les hipoteques van créixer un 10%, fins a sumar més de 21.200 préstecs per comprar un pis.

Els promotors volen més sòl per a la VPO

La patronal dels promotors i constructors, l'APCE, va demanar ahir als partits polítics que es presentin a les eleccions estatals que en el seu programa incloguin un pla per desenvolupar l'habitatge protegit (VPO). Com a prioritat, el president de l'organització, Juan Antonio Gómez-Pintado, es fixa alliberar sòl per poder-hi fer pisos protegits i “eliminar la burocràcia existent per construir aquest tipus d'habitatge”. Per Gómez-Pintad, cal una renovació total en aquest sector, ja que el sistema de visats és “extemporani” i fa que aquest negoci sigui poc competitiu.

La patronal APCE va fer aquestes demandes davant els representants d'habitatge del PP, el PSOE i també Ciutadans, ja que estaven
reunits en una conferència organitzada per la mateixa patronal sota el títol ‘Propostes dels partits polítics per al sector immobiliari'.

En aquestes jornades, l'empresari també va parlar de la necessitat de “millorar la imatge del sector”, molt malmesa per la crisi del totxo. Va assegurar que l'actuació “d'uns pocs” havia passat factura a totes les companyies. Va defensar que el
seu és un negoci industrial
i no pas especulatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA