Economia

Les agències privades troben feina a 2.500 aturats del SOC

La prova pilot de col·laboració amb el sector públic voreja l'objectiu d'inserir el 25% dels candidats, segons la patronal Acacer

La segona convocatòria ja està oberta

Uns 2.500 aturats han treballat durant més de sis mesos gràcies a la intermediació de les agències de col·locació, que des de l'any passat col·laboren amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Aquestes entitats –empreses, però també centres de formació i entitats del tercer sector– ajuden el SOC a inserir laboralment col·lectius especialment vulnerables com ara les persones de més de 45 anys que fa més d'un i de dos anys que no tenen feina i també aturats en risc d'exclusió social i discapacitats. La prova pilot, que es va iniciar amb la convocatòria del setembre de l'any passat, va atreure un centenar de les 180 agències acreditades llavors, que es van repartir al voltant de 10.000 candidats, explica Àngel Buxó, president de l'Associació Catalana d'Agències de Col·locació i Empreses de Recol·locació (Acacer).

Acacer està ara elaborant la memòria que inclou totes les dades referents als aturats als quals han trobat feina i la durada d'aquesta, però el president de la patronal avança que s'ha estat “molt a prop” d'aconseguir l'objectiu que es proposava aquesta experiència pilot, que era inserir el 25% dels desocupats que van ser derivats a les agències de col·locació. Com recorda Buxó, es tracta de col·lectius als quals costa molt trobar feina, i és per això que, fins i tot en països on fa anys que la inserció laboral té la col·laboració entre el sector públic i el privat, es considera que arribar a aquest 25% és “tot un èxit”.

Nova convocatòria

A més, la patronal explica que són moltes més les persones a qui s'ha ajudat a trobar feina, però no estan comptabilitzades com a inserides laboralment perquè cal que treballin durant sis mesos o més “en el temps que tingui vigència el pla”.

La prova pilot va néixer amb un pressupost de 2,9 milions d'euros que s'amplien a 9 milions d'euros en la segona convocatòria, que ja està oberta. D'aquí a poques setmanes se sabrà quines agències de col·locació hi participaran. El SOC està ara analitzant les peticions rebudes.

LA XIFRA

10.000
desocupats
de difícil inserció van ser derivats del SOC cap a les agències de col·locació en la prova pilot.

LA FRASE

On hi ha tradició de col·laboració pública i privada, inserir el 25% és tot un èxit
Àngel Buxó
president patronal acacer

Les compensacions, pendents de cobrament

Com a compensació, les agències de col·locació reben una quantitat variable en funció de quin és el perfil de la persona que insereixen (més alta en funció de l'edat i el temps que fa que està a l'atur, fins a 1.600 euros en el cas de discapacitats) i una quantitat fixa per la feina d'entrevistar el candidat i saber quines són les seves actituds i aptituds. En la primera convocatòria, segons la base publicada al DOGC, es pagaven per persona i entrevista 50 o 100 euros, una quantitat que el sector va trobar insuficient. “Si ho vols fer bé i enviar a l'empresa un candidat que s'adigui al que necessita, cal molta feina prèvia”, explica el president d'Acacer, Àngel Buxó.

Buxó està satisfet perquè les compensacions que reben les agències s'han apujat en aquesta segona convocatòria. Cal recordar que aquestes retribucions no les determina la Generalitat, sinó el govern estatal.

De tota manera, la patronal Acacer lamenta que cap agència hagi rebut encara “ni un euro”. El govern, relata, justifica que Madrid no ha pagat. “Es parla molt dels deutes amb les farmàcies, però darrere d'elles hi ha moltes més empreses i sectors que treballen per a l'administració i que també pateixen.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona