Economia

Puig nega que hi hagi empreses que fugin pel procés

Denuncia una campanya que pretén “fer agafar por” als emprenedors

Recorda l'auge de la inversió estrangera

El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, va desmentir ahir categòricament que hi hagi una sagnia d'empreses a Catalunya a causa del procés sobiranista. Arran de l'aparició d'informacions que asseguren que un bon nombre de societats estan marxant, el conseller va denunciar que es tracta d'una campanya “orquestrada per fer agafar por” al voltant d'aquest tema i atemorir tant els empresaris i inversors com els ciutadans. Puig va fer aquestes declaracions en un acte organitzat per Pimec, en el decurs del qual va aclarir que hi ha empreses que han canviat la seva seu fiscal, però que no han traslladat els seus centres de producció.

El responsable d'Empresa i Ocupació va recordar que en el trienni 2008-2010, previ a l'inici del procés, la mitjana d'empreses que deixaven el domicili fiscal català va ser superior a la del període 2011-2014. Apel·lant a la mateixa font que utilitzen moltes de les informacions crítiques amb el procés, la consultora Axesor, Puig va subratllar que a la comunitat de Madrid hi ha un nombre encara més elevat de societats que han modificat la seva seu fiscal. Prenent com a exemple l'any passat, si a Catalunya van fer el canvi 987 empreses, un 0,38% del total, a Madrid van ser 1.388, que en termes percentuals representen el doble, un 0,68%.

El conseller es va felicitar pel fet que Catalunya continuï atraient inversió i creant noves societats tot i que la fiscalitat catalana és “poc atractiva”. En aquest sentit, es va exclamar de les traves que l'Estat posa a l'intent de fer una política tributària més amigable a les companyies. A aquest últim punt s'al·ludia explícitament també en una nota feta pública ahir pel Departament d'Empresa, en què atribuïa al tema fiscal el recent trasllat de la cadena Derby Hotels.

En la mateixa nota, la Generalitat posa èmfasi en “els bons resultats en atracció d'inversió estrangera”, com ho demostren les mateixes dades oficials amb què treballa el govern estatal. Així, la inversió bruta estrangera productiva durant el primer semestre d'aquest any ha batut rècords en un primer semestre de tota la sèrie històrica, amb 1.959,2 milions d'euros, un 281,2% més que un any abans, i que aquests resultats “serien millors” si no hi hagués l'efecte capitalitat que beneficia Madrid.

Un procés històric

El president de Pimec, Josep González, va assegurar ahir a aquest diari que, tot i que és cert que Catalunya té impostos “més alts que altres comunitats”, disposa d'altres atractius inversors, com ara les bones infraestructures o els seus centres de formació, que són “de primer nivell”. En tot cas, González va recordar que “els moviments d'empreses a la recerca de millors incentius fiscals són un procés històric” i, per tant, “estan totalment desvinculats del procés polític actual”. “Això ja passava quan ningú parlava d'independència”, va reiterar el president de Pimec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona