Economia

L'economia espanyola suspèn en set dels catorze indicadors econòmics de la Comissió Europea

Brussel·les manté que l'Estat té “desequilibris macroeconòmics” que cal sotmetre a “vigilància”

Destaca els problemes relacionats amb la sostenibilitat exterior, el deute públic i privat i l'ajustament del mercat laboral

L'economia espanyola suspèn en set dels catorze indicadors econòmics de la Comissió Europea (CE), segons un informe publicat aquest dijous i que manté Espanya en la llista de 18 estats amb “desequilibris macroeconòmics” que cal sotmetre a “vigilància”.

L'executiu europeu assegura que l'economia de l'Estat espanyol suspèn per la seva posició neta d'inversió internacional, per la quota de mercat mundial d'exportacions, pels seus nivells de deute públic i deute privat, per l'elevat atur, per l'elevat atur a llarg termini i pel disparat atur juvenil.

“Tot i que l'atur ha caigut ràpidament, continua sent molt alt”, destaca l'informe.

En l'apartat dedicat a l'Estat, la CE precisa que “en general, l'anàlisi econòmic indica problemes relacionats amb la sostenibilitat exterior, el deute públic i privat i l'ajustament del mercat laboral”.

El text remarca que cal “examinar més si persisteixen els riscos macroeconòmics” i “monitoritzar el progrés” en les mesures per evitar-los.

El document també assenyala que les millores en el mercat laboral “no es noten en els indicadors de pobresa”, que a l'Estat espanyol “segueixen sent dels més elevats de la UE”.

Pel que fa al deute, la Comissió Europea assegura que els particulars han anat rebaixant el seu, però que “en canvi el deute del govern ha continuat incrementant-se”. El text apunta que els preus de l'habitatge “sembla que han tocat fons”.

Comissió Europea també observa desequilibris a Bèlgica, Bulgària, França, Alemanya, Croàcia, Itàlia, Hongria, Irlanda, Holanda, Portugal, Romania, Eslovènia, Finlàndia, Suècia i el Regne Unit, països que ja estaven en aquest grup l'any passat, i als quals s'afegeixen ara, també, Àustria i Estònia.

L'informe presentat aquest dijous és el primer del nou semestre europeu 2016 i implica el seguiment per part de les institucions europees de la política econòmica a Espanya. Si al final del semestre la Comissió Europea considera que els desequilibris continuen i són excessius, i especialment si creu que les mesures preses no són suficients, podria arribar a proposar una sanció equivalent al 0,1% del PIB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA