Economia

Tensió patronal en la firma del quart acord laboral

Pimec retre a Fepime la seva participació en el pacte

Els agents socials treuen pit per haver consensuat una eina clau per millorar la competitivitat i, segons els sindicats, recuperar drets

Sindicats i patronals van fer ahir un acte públic per escenificar el consens que ha generat el quart acord de negociació col·lectiva a Catalunya, la guia en matèria laboral per als propers tres anys, però va ser impossible ocultar la tensió que actualment hi ha entre les dues organitzacions de pimes, Pimec i Fepime. Assegut al costat de María Helena de Felipe, presidenta de l'associada de Foment del Treball, el seu homòleg a Pimec, Josep González, va recordar que el govern ha retirat a Fepime la condició d'entitat “més representativa”, de manera que entén que no hauria d'estar present en aquesta taula de negociació ni en aquest acord. “Hem acceptat la seva presència per responsabilitat, per no perjudicar l'acord, però no acceptem la seva participació”, va afirmar tot avançant que impugnarà qualsevol altra taula de treballon hi hagi Fepime.

L'al·ludida, María Helena de Felipe, va evitar encarar-se directament amb González, tot i que va defensar la seva presència a l'AIC recordant que ha participat en moltes de les intenses reunions dels últims mesos i que “en cap moment de les negociació hi ha hagut cap impugnació”.  Fepime treballa per a les pimes, va dir, i “no té temps d'entrar en els conflictes que obre Pimec”. 

Més enllà de la tensió que viu el món de les patronals catalanes –també Foment té una guerra oberta amb la seva associada Cecot–, els agents socials s'han posat d'acord per signar el quart Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), una guia de la qual ahir tots destacaven la importància. Per al president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, servirà “per millorar la productivitat i qualitat de l'ocupació i garantir la pau social”. Josep González opina que aquest “conveni de convenis” serà “un bon instrument” per ajudar a sortir de la crisi i a millorar la competitivitat. 

La productivitat, clau

La presidenta de Fepime va destacar com a “especialment rellevant” que el pacte potenciï la flexibilitat. El document, de quaranta pàgines, recomana potenciar eines de flexibilitat pactades entre els agents socials, com són les borses d'hores. L'acord no fa cap recomanació salarial concreta perquè això ho ha marcat ja el pacte estatal –que fixa per aquest any pujades de fins a l'1%– però sí que aconsella vincular els salaris a conceptes com la productivitat.

 Després d'uns anys on ha estat “bastant parada”, el líder de la UGT, Josep Maria Álvarez, està convençut que l'AIC permetrà “agilitar la negociació col·lectiva”. El seu homòleg a CCOO, Joan Carles Gallego, confia que el consens farà que es recuperin drets laborals i es trenqui amb la lògica que la devaluació salarial és sinònim de competitivitat empresarial.

LA XIFRA

4
acords laborals
s'han firmat a Catalunya des del 1990, quan es va subscriure el primer.

LA FRASE

El pacte recuperarà drets laborals i deixar de relacions baixada de sou amb productivitat
Joan Carles Gallego
secretari general ccoo


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA