Economia

opinió

Fugida d'empreses?

El canvi de seu de Derby Hotels ha donat lloc a una campanya basada a denunciar una presumpta fugida d'empreses per raons polítiques. Diaris aparentment seriosos com Expansión i la mateixa La Vanguardia hi han donat tractament de portada i n'han amplificant el ressò del fenomen.  Res a dir-hi, si no fos per un petit detall: és fals.

En efecte, les darreres dades d'inversió estrangera a Catalunya del juny mostren un autèntic rècord, un 422% més que l'any anterior.  Són dades del Ministeri d'Economia espanyol, que, quan el 2014 van patir una reducció del 14% es va afanyar a sortir a vincular-ho amb el procés.  Ara que les mateixes dades han donat la volta, i de quina manera, fan veure que diuen el contrari del que volen que diguin.  El mètode és un exemple de periodisme de primer del que no s'ha de fer: agafar l'anècdota i elevar-la a la categoria de fet general incontestable.

Per tenir una interpretació neutral dels fets cal tenir en compte que la inversió estrangera és un indicador poc rellevant si s'observa a curt termini.  Addicionalment, les raons polítiques expliquen la seva evolució només en una petita part.  Són més rellevants la fiscalitat, la facilitat per fer negocis, els costos empresarials, etc. 

A tall d'exemple, les tarifes de llum abusives que cobra Endesa (de la qual eren assessors el president del Cercle d'Economia i dos consellers de Mas) són un factor dissuasiu per a l'activitat empresarial més potent que la política. Els beneficiaris de rendes monopolístiques fan la seva feina desviant l'atenció.

Si a Catalunya no podem ni incidir sobre els oligopolis espanyols, ni tampoc fer política fiscal (Grífols), ni d'infraestructures (Derby Hotels), ni industrial (Autoliv, Valeo), ni millorar el marc general per fer negocis (Cobega), estem condemnats a ser objecte de la fugida d'empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona