Economia

L'FMI situa el iuan xinès en l'elit de les divises mundials

Entrarà en el cistell de monedes de reserva l'octubre del 2016

Es reconeix el pes de la Xina en l'economia global

El Fons Monetari Internacional (FMI) va donar ahir a la Xina la notícia econòmica que esperava des de feia temps: el iuan formarà part de la primera divisió de les divises mundials a partir de l'1 d'octubre del 2016. L'organisme liderat per Christine Lagarde va aprovar que la moneda xinesa s'integri en el grup dels Drets Especials de Gir (SDR, d'acord amb la sigla en anglès), la moneda pròpia de l'FMI, que té un valor calculat a partir d'un cistell de les principals monedes del món i que s'utilitza per a les seves operacions de finançament i els fons de reserva.

El iuan compartirà privilegi amb el dòlar, l'euro, el ien i la lliura esterlina a partir de l'octubre de l'any vinent, temps suficient perquè el mercat global i les monedes que formen part del cistell actualment es puguin adaptar al canvi. Des de l'any 2000, amb la desaparició del marc alemany i el franc francès per l'euro, el cistell de l'FMI no havia variat la composició.

A la Xina li ha costat Déu i ajuda accedir a l'elit de les divises. Pequín havia fracassat en l'intent d'entrar en el cistell de l'FMI fa cinc anys, quan va efectuar l'última revisió.

Menys intervinguda

Tot i que ja es comportava com una economia potent, motor de creixement mundial en els inicis de la crisi financera del 2008 (especialment de les economies tradicionalment més fortes), la intervenció del govern xinès sobre el valor de la divisa va fer aturar qualsevol canvi, en espera que es convertís en una moneda que s'utilitzés per a pagaments internacionals i que s'intercanviés en els mercats de divises de manera “lliure”.

El primer requisit es compleix sense discussió, i el recel continua planant sobre el segon criteri: tot i que el Banc Central Xinès ha canviat el mecanisme de fluctuació del iuan i ha donat més poder al mercat, encara determina el tipus de canvi. “La inclusió del iuan en el cistell SDR és una fita important en la integració de l'economia xinesa en el sistema financer global”, va dir Lagarde durant l'anunci. La decisió és el pas definitiu que consolida als ulls del món la importància de l'economia xinesa, un reconeixement internacional com a segona potència mundial, per sota dels Estats Units.

La Xina espera ara incrementar el desig inversor pels iuans i retallar l'hegemonia del dòlar com a divisa de referència. El pes del iuan dins del nou cistell encara no s'ha determinat, però tot fa pensar que estarà en el 10% i superarà en importància la lliura britànica.

LA XIFRA

5
divises
integraran el nou cistell de l'FMI de monedes de reserva: dòlar, euro, ien, lliura esterlina i iuan xinès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona