Economia

Economia

La gran patacada de l'euríbor

L'índex de referència de la majoria d'hipoteques de l'Estat pateix la caiguda més gran de l'última dècada i tanca l'any amb una retallada del 80%

Aquest baix nivell permetrà a famílies i empreses assumir nous crèdits

L'euríbor, l'índex al qual estan referenciades la majoria de les hipoteques de l'Estat, ha tancat l'any amb una retallada del 80%, que suposa la caiguda més gran registrada en els últims deu anys. En la darrera sessió dels mercats, dijous passat, aquest índex va tancar en el 0,059%. “La caiguda que ha patit l'índex el 2015 supera inclús la que va tenir el 2012, quan va perdre més d'un 70%, provocada per l'actuació de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), per aturar els rumors que amenaçaven de trencar l'euro”, va explicar Jaime Díez, analista de la consultora XTB.

L'euríbor va començar l'any en el 0,323% i ha anat caient fins al 0,06%, una baixada de 0,27 punts respecte al valor marcat en el mateix període de l'any anterior. En termes mensuals, només va repuntar el juliol passat, quan va passar del 0,163% al 0,167%. Amb aquesta davallada, els ciutadans amb una hipoteca de 120.000 euros a 20 anys i un euríbor més un punt tindran una rebaixa en la seva quota anual de 175,56 euros, és a dir, hauran de pagar 14,63 euros mensuals menys.

Període a l'alça

Tot i que el balanç general indica una caiguda important al llarg de l'any, l'índex va experimentar pujades diàries a l'agost i al desembre, afectat sobretot pels dubtes sobre el creixement de la Xina, per la depreciació del iuan i per les grans expectatives que els mercats financers van dipositar en la reunió del 3 de desembre del BCE, en què s'esperava que Draghi tragués tota l'artilleria. Però això no va passar, l'euríbor va tornar a caure l'endemà mateix i no s'ha aturat la tendència baixista.

El futur de l'índex per al 2016 és molt incert, ja que la seva evolució va molt lligada a les polítiques monetàries del BCE i a l'evolució del preu del petroli, que també podria tenir davallades tan espectaculars com les dels últims anys. En aquest sentit, Díez augura que l'euríbor podria baixar fins al 0,04% durant els primers mesos de l'any, per després anar pujant de nou, paral·lelament a l'extensió de la recuperació econòmica a més capes socials. La bona notícia és que aquest baix nivell de l'euríbor dinamitzarà l'economia, ja que permetrà que s'assumeixin nous crèdits, tant per part de famílies com d'empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona