Economia

Empreses

Enginyeria

Invents empordanesos

Des de Vilamalla l'empresa Comadeco patenta i comercialitza petits invents per resoldre problemes domèstics

El seu nou endoll elèctric els enfronta als monopolis

Posem al mercat productes poc vistos i que ens solucionin problemes a casa

A les ferreteries i botigues d'objectes de la llar dels Estats Units, Dinamarca, Holanda i el Canadà triomfa el Blockystar : un petit objecte de material flexible i en forma d'escaire per fer de topall en portes i finestres. El Blockystar és adaptable a totes les situacions, permet el moviment dels tancaments, però evita que portes i finestres piquin contra les parets. Aquest topall, que es comercialitza a un preu d'uns 5 euros (i que també es pot trobar en alguna botiga de Girona), és el producte estel·lar d'una empresa atípica amb base a Vilamalla, Comadeco . I és que pensar a inventar un topall per evitar que les portes petin contra les parets només podia ser obra d'un empordanès avesat a lluitar contra les destrosses que pot fer la tramuntana en una casa, i això és precisament el que ha fet l'enginyer i tècnic Lluís Coma, originari de Borrassà: inventar, patentar i comercialitzar el Blockystar.

L'empresa la porten el Lluís i la seva germana Clara, que des de Vilamalla gestiona el magatzem i part de la producció dels invents. De fet, l'empaquetatge i el condicionament previ a la venda del Blockystar el fa la fundació Altem de Figueres, una entitat que dóna feina a persones de la comarca amb discapacitat intel·lectual. El producte en si es fabrica a Barcelona, en altres casos la producció és a l'estranger. El Lluís treballa a distància, des de França, i a més d'inventar també es dedica a la comercialització. Viu a França, en part per motius familiars, però també perquè diu que és en aquest país on es venen més els seus productes i on el mercat és més obert als seus invents. Un altre producte concebut per Jordi Coma i que distribueix Comadeco és el KanguruDoor , un sistema de butxaques suspeses darrere de les portes per generar espai d'endreça a les cases sense haver de recórrer als típics ganxos que es planten a les portes, que acaben torçant-se i fent-les malbé.

“No sé com està ara l'habitatge a Catalunya, però a París els pisos són petits i és molt important aprofitar tot l'espai possible”, ironitza l'inventor per explicar com va tenir la idea de crear aquest producte.

Endoll revolucionari

El repte més recent de Lluís Coma, però, és la introducció al mercat d'un nou endoll, el Push Turn Plug (en anglès, “prem, gira, endolla”). La gran aportació d'aquest nou sistema d'endoll és que és molt més segur, perquè té les dues superfícies planes, sense els habituals orificis a la part femella ni les punxes de ferro a la part mascle. En aquest cas, però, Lluís Coma està topant amb els gegants de la indústria que monopolitzen aquest sector, sigui al país que sigui, que no veuen de bon ull que un nou invent els vingui a espatllar el negoci. “És una bona invenció, però no sabem com comercialitzar-lo, no tenim prou força, i sense el suport dels grans grups és complicat”, confessa Coma.

A banda de comercialitzar els invents i les patents pròpies, Comadeco distribueix una vintena de marques i un centenar d'articles d'altres inventors. “Posem al mercat productes poc vistos i que ens solucionin problemes que tots tenim a casa”, diu Lluís Coma per resumir l'activitat d'aquesta empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona