Economia

L'Eurocambra demana investigar la presència de polítics i exministres a les grans energètiques

El ple d'Estrasburg aprova una esmena de Tremosa que reclama a la CE que vigili la “correlació amb les pràctiques oligopolístiques en el sector”

El Parlament Europeu ha demanat aquest dimarts que s'investigui la presència de dirigents polítics i exministres als consells d'administració de les grans empreses energètiques. El ple d'Estrasburg ha aprovat una esmena de l'eurodiputat convergent Ramon Tremosa que “reclama a la Comissió Europea que investigui si hi ha algun tipus de correlació entre l'alta incidència de polítics i exministres en els consells d'administració de les energètiques i les pràctiques oligopolístiques en el sector energètic en alguns estats membres”. El preu de l'electricitat a les llars de l'Estat s'ha encarit el doble que la mitjana comunitària durant la crisi, entre el 2008 i el 2014, i és el quart més alt de la UE.

Tremosa ha celebrat la “reprovació del capitalisme castís promogut durant dècades per PP i PSOE” que suposa aquesta esmena, inclosa en l'informe anual sobre la política europea de competència que s'ha aprovat per 500 vots a favor, 137 en contra i 73 abstencions. “L'existència de portes giratòries ha estat motiu de polèmica a l'Estat, per causa d'un possible favoritisme cap a les grans empreses del sector energètic per part d'ex-ministres que passen a formar part dels seus consells d'administració”, denuncia l'eurodiputat en un comunicat.

L'eurodiputat de CDC s'ha queixat que l'encariment del preu de l'energia a l'Estat és “en bona part atribuïble a regulacions governamentals que en fixen el preu”. Segons un estudi recent de l'investigador de l'Oxford Institute for Energy Studies David Robinson, el 73% de la pujada del preu a Espanya s'explica per la “falca governamental”, és a dir, pels impostos, gravàmens i altres regulacions energètiques imposades per l'Estat (com el suport a les renovables, el pagament del deute acumulat del sistema, les ajudes a la gran indústria i al carbó,...). El 2008, aquests costos aliens a la generació i subministrament de l'energia representaven el 32% del preu de la llum, però a finals del 2014 havien crescut fins el 46%, pràcticament la meitat. Només Dinamarca, Alemanya i Irlanda paguen més cara l'electricitat, segons el mateix informe.

L'informe aprovat, també en una esmena de CDC, proposa multar no només les empreses sinó també les persones que dirigeixen o participen en un cartel.

Tremosa assegura que és “molt clar” el “mandat” que rep la Comissió Europea per “investigar Espanya, que és l'únic país on hi ha molts exministres que van a parar a consells d'administració d'empreses energètiques”. “Després veiem que la regulació a l'Estat, dels últims govern del PP i PSOE, han fet que el preu de l'energia sigui el més alt de tota l'Europa occidental”, ha criticat. Tremosa demana en l'esmena aprovada que Brussel·les “investigui possibles lligams entre fitxatges d'exministres per part d'empreses energètiques i preus més alts de l'energia, blindant monopolis existents i regulant en contra de les energies alternatives com la fotovoltaica, l'eòlica i altres”. Tot plegat fa que “no només les famílies, sinó també les petites i mitjanes empreses paguin molt més del que pagarien en altres països”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona