Economia

Draghi calma els mercats insinuant noves actuacions

Les borses europees reboten per la perspectiva d'una ampliació de les compres de QE per part del BCE a partir del març

Les orientals cauen, influïdes encara per la inestabilitat xinesa

Les borses europees van rebotar ahir després del dimecres negre en què es va convertir la vigília per culpa de les incerteses sobre la recuperació econòmica que preocupen els inversors. El repunt, però, es va fer amb alguna recança i amb tota l'atenció posada en l'evolució del petroli, en les notícies que arribaven de Xina i del gran baròmetre del que pot passar a Europa: les declaracions del president del Banc Central Europeu, Mario Draghi. El banquer italià va suturar algunes ferides de dimecres durant la conferència de premsa posterior a la reunió de les màximes autoritats monetàries europees, en la qual es va decidir mantenir els tipus d'interès en els seus mínims històrics del 0,05%. Ni per un instant es va considerar emular el canvi de direcció de la política monetària cap a una de menys expansiva, tal com va fer a mitjan desembre la Reserva Federal dels EUA apujant el preu del diner.

De la lectura entre línies de les declaracions de Draghi, ambigu i sempre amb peus de plom, conscient de les conseqüències de les seves paraules, en va quedar un regust incert, però almenys va servir per calmar les turbulentes aigües de la renda variable a les borses occidentals. El banquer italià es va mostrar obert a revisar de nou la política monetària en la pròxima reunió, prevista per a principi de març.

L'objectiu de la inflació desitjada, al voltant d'un 2%, una cota que encara queda lluny del nivell
gairebé deflacionista de molts països de la zona euro, va ser el gran argument per assegurar, de passada, que el Banc Central Europeu no girarà l'esquena a la feble recuperació.

“Caldrà –va dir Draghi– examinar i potser reconsiderar la nostra posició en política monetària.” L'horitzó de Draghi es veurà més clar quan estiguin disponibles les noves projeccions macroeconòmiques per al llarg termini, ja amb vista al 2018. Els analis-tes ja donaven per fet que
al març el BCE ampliarà les compres de deute de l'anomenada QE, actualment de 60.000 milions, per sobre dels 80.000 milions. Draghi, però, es va limitar a admetre que la volatilitat encarna la preocupació per les clares incerteses econòmiques i els riscos geopolítics.

Draghi va insistir en el “completíssim rang” d'actuacions disponibles a l'abast del BCE per millorar la situació, per bé que convindrà, va puntualitzar, que altres àmbits
que no són la política monetària també hi posin el seu gra de sorra per refer
la malmesa arquitectura econòmica europea.

Tot aquest discurs, el real i l'intuït, va servir de lenitiu per a l'esverament dels inversors europeus, però no va arribar, ni per temps ni per espai, a assossegar les borses orientals, que ahir van reeditar les baixades. A la Xina, on el banc central va tornar a injectar líquid al sistema, per tercer cop aquesta setmana, aquest cop 60.800 milions de dòlars, tant Xangai, com Shenzhen i Hong Kong van registrar pèrdues, d'un 3,2%, un 4% i un 1,8%, respectivament. Poc abans havia tancat el mercat japonès, amb una caiguda d'un 2,4% en l'índex Nikkei de Tòquio.

Alces del voltant d'un 2%

Al Vell Continent, els inversors, àvids de bons auspicis, van aprofitar les paraules de Draghi per premiar l'Íbex 35 amb una alça d'un 2%, el mateix percentatge amb què va avançar París. Frankfurt i Londres van quedar una mica per sota, amb un 1,9% i un 1,8%, respectivament, mentre que Milà es va deixar endur més per l'eufòria i la sessió va acabar amb un augment d'un 4,2% del seu valor.

LES FRASES DEL PRESIDENT DEL BCE

Tenim la determinació de complir el nostre mandat, i encara més en vista de les circumstàncies adverses
m
No hi ha límits que estableixin fins on podem desplegar el complet conjunt d'instruments de què disposem en el Banc Central Europeu

El Brent ha caigut un 25% aquest any

El barril de cru Brent, de referència a Europa, es va situar en 27,73 dòlars, tot i que en algun moment va repuntar fins als 28,33. D'aquesta manera, ja acumula una depreciació d'un 25% aquest any, amb una caiguda total de tres quartes parts del seu valor (un 76%) des dels màxims del juny del 2014, en què es va pagar per sobre dels 115 dòlars. El Texas es va encarir una mica, fins als 28,29 dòlars.

Elogis pels “progressos” de l'Estat espanyol

El president del BCE va
destacar en la conferència de premsa els “progressos significatius” de l'Estat espanyol en les reformes estructurals i va subratllar que s'està recuperant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA