Economia

Delphi preveu tancar la planta de Sant Cugat

Compromet la feina de 500 treballadors

Els sindicats denuncien una estratègia de deslocalització a Romania

La direcció del grup de components automobilístics Delphi va comunicar ahir als sindicats la seva intenció de cessar a final d'any l'activitat de la seva planta ubicada a Sant Cugat del Vallès, que dóna feina a més de 500 persones.

Segons un portaveu del sindicat Comissions Obreres, el tancament és l'única sortida que proposa l'empresa, sense que s'albiri cap alternativa industrial. Per aquest motiu, el sindicat exigeix que s'obri un procés de negociació per estudiar altres opcions que donin viabilitat a les instal·lacions i mantinguin els llocs de treball.

El president del comitè d'empresa, José Antonio Morán, va comentar ahir que la planta vallesana fabrica actualment un sol producte, les bombes d'injecció per a motors dièsel, principalment de Mercedes, i ha destacat que la direcció ha pres la decisió apel·lant a “ l'alt cost” de la planta i a la rebaixa del preu d'aquest producte, que deixarà de fabricar l'any 2017.

No obstant això, Morán va afirmar que la planta està “capacitada” per rebre la producció d'altres components per a l'automoció que dissenya actualment la multinacional, i considera que la decisió és a causa d'una “estratègia industrial” per “deslocalitzar” la producció a la planta del grup a Romania.

“La direcció assegura que les instal·lacions de Sant Cugat són inviables econòmicament perquè no podrà competir amb altres fàbriques de la multinacional, però considerem que això no és així i entenem que és un procés de deslocalització”, va lamentar Morán. “La planta –va afegir-hi– té capacitat per continuar produint i ens oposem a un ERO de tancament d'aquesta, i per això ens asseurem a la taula de negociació per buscar alternatives per garantir la continuïtat de les instal·lacions i dels llocs de treball”.

Una qüestió salarial

La UGT es va afegir al rebuig del tancament i va trobar “inadmissible” la clausura de la planta sense negociació prèvia. En un comunicat, el sindicat es va oferir per emprendre converses i proposar mesures que suposin “el manteniment dels llocs de treball”. Els representants d'UGT van coincidir a denunciar que la mesura busca una deslocalització cap a països amb salaris més competitius i que els responsables de l'empresa ja “fa temps” que tenien previst aquest trasllat, “menystenint el grau de professionalitat” de la plantilla de Sant Cugat. El comitè va convocar ahir assemblees per informar de la situació i per preparar mobilitzacions.

Mantenir l'activitat al territori

L'anunci del tancament de Delphi podria ser el tret de gràcia a una companyia que ara fa dos anys ja va presentar un ERO que va afectar 126 treballadors, malgrat la intervenció de la Generalitat i de l'Ajuntament en qualitat de mitjancers. Ara sembla que sense èxit, la direcció fa mig any que busca inversors interessats en la planta.

L'impacte en el territori de l'entorn ha fet que l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa –també s'hi ha afegit la de Rubí, Ana M. Martínez–, hagi reclamat una reindustrialització per a la factoria. En un comunicat, Conesa va demanar una reunió amb la direcció i el comitè per “negociar una continuïtat de la fàbrica” i va reclamar a la Generalitat que s'impliqui per fer-la possible.

La cap del consistori va apuntar que una moció institucional aprovada en el ple municipal del desembre passat mostrava “la implicació activa” de l'Ajuntament per mantenir intacta l'activitat de la companyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona