Gran angular

Els mals de què moren els autònoms

El col·lectiu topa amb un sistema de pagament a la seguretat i tributari que els penalitza. El seu estigma de defraudador en potència fa que paguin justos per pagadors

Un retard d'un dia en la quota té un recàrrec immediat d'un 20%
Ha augmentat la mercantilització de les relacions laborals

L'autònom carrega una grossa motxilla d'estigmes i circumstàncies adverses que sovint fa mirar aquest emprenedor-empresari amb un sentiment contraposat. Amb un sistema de quotes a la seguretat social poc flexible, un accés molt complicat al finançament i un règim tributari que el penalitza, sovint l'autònom en aquest país té un punt d'heroïcitat.

Ara com ara a Catalunya hi ha 543.816 autònoms, 35.600 menys que abans de la crisi. I això malgrat que semblava que havia estat la via per sortir de l'atur.

“L'incompliment de la llei de morositat els escanya””

A l'Estat espanyol hi ha una de les millors lleis europees contra la morositat però és sistemàticament incomplerta. Les empreses amb menys múscul financer són les que acaben sortint més malparades d'una situació que fa temps que es pateix i encara es permet des del món empresarial.

Josep Joaquim Ferrer, enginyer industrial i autònom per obligació en el sector de les instal·lacions industrials, ho sap de primera mà. Tot i dedicar més de 10 hores al dia a la seva feina i tenir entre mans cinc i sis projectes, hi ha mesos que no cobra ni una factura pendent per impagaments d'empreses grans i administració. “En canvi només que jo em retardi un dia en la quota d'autònoms, tinc un recàrrec d'un 20%”, es queixa Ferrer.

Segons la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, tot i que aquesta s'ha reduït en els darrers dos anys queda lluny dels requisits establerts per llei. En 2015 el període mitjà de pagament en el sector privat està en els 89 dies, i de 100 dies en el sector públic. Són un temps suficientment llargs per escanyar un autònom amb poc capital inicial i menys múscul financer. “No tenim un règim sancionador per als impagaments i ens trobem en un sector carregat d'endeutats”, denuncia Duarte.

“He estat un dels falsos”

Pere Caballero ha estat durant més de vint anys un fals autònom i ho confessa ara, després d'haver passat per un calvari personal i professional que va acabar resolent-se a la porta dels jutjats. Fins aleshores, com molts altres que ara estan en la mateixa situació, no s'atrevia a denunciar-ho per no perdre la feina.

Caballero treballava per a una important empresa cervesera fent el manteniment dels tiradors de cervesa dels restaurants del Berguedà. Va arribar a anar uniformat com la resta d'empleats en plantilla i amb cotxe de l'empresa, però quan va demanar que se'l reconegués com a autònom dependent, pel fet de dedicar el 100% del seu temps a l'empresa, el van convidar que marxés.

Sense competència ni transferència

El fins fa unes setmanes secretari general d'autònoms, Xavier López, en una entrevista a L'Econòmic explicava que el marge d'actuació de la Generalitat en aquest camp està molt limitat per la manca de competències i per la contínua reducció que pateixen de les transferències estatals. De fet, Xavier López recordava que si al 2011 les transferències de polítiques actives per a autònoms i economia social a Catalunya eren d'11 milions, al 2015 la xifra va baixar fins als 3,5 milions.

Malgrat tot fa dos anys van posar en marxa el programa Consolida't que ofereix als autònoms les eines i els instruments necessaris perquè millorin els seus models de negoci. L'edició passada del programa hi van participar 500 autònoms.

“El 50% dels nous no superen els 6 mesos d'existència”

Un dels efectes que té la proliferació dels falsos autònoms és que en superar els sis mesos de tarifa plana d'aportació a la seguretat social, moltes empreses passen aquests empleats al règim general i per tant deixen de constar com autònoms. Segons la CTAC, a partir de dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, la meitat dels nous autònoms no passen del mig any de vida.

Però a banda de qüestions estadístiques, Salvador Duarte denuncia que el que realment explica aquesta mortalitat tan elevada és que es tracta d'un problema de crèdit. “La majoria dels que es fan autònoms provenen de l'atur i les entitats financeres tenen molta recança per finançar aquest perfil d'emprenedor”, denuncia Duarte.

Per a Ivo Florenza, soci de la consultora Advisoria, que dóna assessorament a nombrosos autònoms, el pitjor de tot és que molts dels que s'estrenen en l'emprenedoria via autònoms parteixen d'un capital inicial molt baix que no els dóna capacitat per aguantar si l'activitat no rutlla de seguida.

Tot i que existeix l'opció de capitalitzar l'atur per engegar una iniciativa empresarial, Duarte considera que s'hauria de recuperar la dotació de capital a fons perdut per a determinats perfils d'autònoms en situacions específiques, de manera que els pugui garantir els primers mesos de vida. A Catalunya fins fa una dècada aproximadament hi havia un programa d'aquestes característiques, que concedia 5.000 euros sense obligació de retorn, però es va suprimir. A Andalusia encara existeix.

Hi ha un altre motiu més que explica la curta durada de molts autònoms, i és la manca de coneixements en gestió empresarial dels emprenedors. “Sovint qui es dóna d'alta d'autònom és perquè no troba feina, `però no assumeix el nou rol d'empresari que exigeix l'autocupació. Han de canviar el xip”, explica Florenza, qui afegeix que caldria més formació.

“Amb el sistema de quotes actual no surt a compte ser autònom”

El sistema de quotes d'autònoms a la Seguretat Social estableix una aportació fixa mensual que se situa entre la quota mínima mensual de 267,04 euros a 3.606, si es contempla la base cotitzadora màxima. Ara com ara, el 86% dels autònoms cotitza per la base mínima, que ho decideix en funció del que considera que serà el seu salari.

Així que un cop superada la tarifa plana dels sis primers mesos, s'ha d'aportar una quota tant si hi ha ingressos com si no. Des de diferents organitzacions que agrupen autònoms han demanat un canvi de sistema similar al del règim general, és a dir, que la quota estigui en funció de la liquidació mensual. “Nosaltres demanen una base mínima més baixa i que els qui ingressen més paguin més”, diuen des de la CTAC.

I per treure l'estigma de potencial defraudador que carrega l'autònom caldria, però, un sistema tributari més transparent.

“El 30% dels nous autònoms són falsos ”

No és un tema nou, però en els darrers anys els falsos autònoms s'han convertit en una tendència creixent. Des de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) han calculat que un 30% dels nous són falsos autònoms. Amb la implantació de la tarifa plana de cotització a la Seguretat Social per 60 euros mensuals, algunes empreses s'han agafat al peu de la lletra el “feta la llei, feta la trampa” i han incorporat a les seves empreses empleats als qui, tot i fer la mateixa tasca que altres que tenen en plantilla, obliguen a donar-se d'alta d'autònoms i així s'estalvien el cost de la seguretat social per treballador (que oscil·la entre el 32% i el 38% de la base de cotització). I a més, segons CTAC, funciona com a període de prova, en què si han de prescindir de l'empleat no han establert cap vinculació laboral.

Salvador Duarte, secretari general de CTAC explica que hi ha diferents motius que expliquen aquest increment de la mercantilització de les relacions laborals. Per una banda, amb uns índexs d'atur tan elevats, hi ha més persones disposades a assumir un sistema il·legal per poder incorporar-se al mercat de treball. I l'altre motiu és que a partir de la proliferació de webs de recerca de feina s'han multiplicat les ofertes que no són laborals.

Des de la CTAC denuncien que aquesta pràctica s'està estenent a tots els sectors, fins i tot en la sanitat privada. Un dels més malparats però, són els dissenyadors gràfics. Com lamenten del col·legi professional, està tenint un impacte directe en la precarització del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona