Economia

El ‘dijous negre' de la banca europea ensorra les borses

Els mercats tornen a mostrar desconfiança en la recuperació econòmica i dubten de la solidesa del sistema financer d'Europa

L'Ibex-35 s'ensorra el 4,88% i ja perd el 18,84% des del gener

La caiguda en picat de les accions de la banca europea va arrossegar ahir els índexs de totes les places del Vell Continent, que venien d'una sessió de dimecres en què el rebot va fer registrar uns guanys per sobre del 4%. L'entitat francesa Société Générale va encapçalar les pèrdues dels grans bancs, caient un 12,57%, tot i que ahir va presentar els seus resultats anuals amb un benefici net de més de 4.000 milions, un 49,3% més que l'any anterior, gràcies a l'impacte positiu de les seves desinversions. A l'Eurostoxx50, BBVA perdia el 7,14%, Santander el 6,87% i Deutsche Bank el 6,14% (vegeu gràfic).

La davallada continuada de les borses no té un únic causant. Per Carlos Gonzalvo, professor de finances d'Eada Business School de Barcelona, “la qüestió és que ens movem en una economia excessivament financera. Mentre que l'economia productiva és difícil de deslocalitzar, la financera és tot el contrari, es mou d'un actiu a un altre i d'una regió a una altra amb molta rapidesa. Això provoca que quan els inversors tenen por, mouen els actius cap a valors refugi, com l'or o el deute públic alemany, que els sembla molt segur. Tot això per preservar el capital, malgrat que ara per ara el bund alemany a set anys estigui en negatiu, és a dir, l'inversor s'estima més perdre diner en deute públic que considera segur que no pas arriscar-se a perdre'n més en altres valors”. I aquesta fugida cap a un refugi segur és el que fa trontollar els mercats financers, “perquè hi ha pànic a una recessió global”.

Però ahir van ser els valors bancaris els que van provocar que un altre dia de la setmana, dijous, passés a engrossir les jornades negres de les borses. Les polítiques que estan fent els bancs centrals, tant el BCE com la Reserva Federal dels EUA, no estan produint els efectes positius esperats sobre l'economia. Alguns analistes s'aventuren a dir que Mario Draghi avançarà la reunió del BCE prevista pel 10 de març per intentar apaivagar la por dels inversors. Tanmateix pocs estímuls monetaris més es pot treure de la màniga el president del regulador europeu.

“El BCE va optar per una política monetària agressiva, va baixar tant els tipus d'interès i va inundar d'euros el mercat que ha provocat, per exemple, que l'euríbor a un any se situï per primer cop en negatiu. Això, sumat a l'augment dels tipus que cobra als bancs pels seus dipòsits, ha provocat que el marge de les entitats hagi disminuït tant que ara necessiten concedir molts crèdits per treure benefici. El problema és que ara les empreses i les famílies no estan disposades a endeutar-se per invertir o per consumir, per por de no poder fer front al deute”, assegura Gonzalvo.

D'altra banda, per Alejandro Alcaraz, professor de finances internacionals, també a Eada, “els inversors estan espantats. I no és estrany perquè que entitats com el Deutsche Bank hagi vist devaluar les seves accions un 40% fins a situar-les a nivells del 2008, és molt inquietant. Això, sumat als rumors sobre que l'entitat alemanya serà el pròxim Lehman Brothers, fa que els mercats dubtin de la resta de bancs”.

Prima de risc

A la borsa espanyola, l'Ibex-35 es va ensorrar i va perdre un 4,88%, la caiguda més gran des de l'agost de l'any passat, fins als 7.746,30 punts, que fa que les pèrdues del febrer se situïn en el 12,13% i les anuals en el 18,84%. Paral·lelament, la prima de risc oferta als inversors pels bons espanyols a deu anys va arribar a superar ahir la barrera dels 170 punts bàsics, i va tancar finalment a 160 punts. Mentrestant, la rendibilitat del bund alemany a deu anys es va situar en el 0,20%, i ja ha reculat un 0,44% aquest any.

Els mercats, però, continuaran caient. Per Gonzalvo, “no tots han tocat fons i encara tenen recorregut a la baixa, com ara el DAX alemany, per exemple, que encara pot arribar a perdre fins a un 15% addicional”. Molta volatilitat i incertesa envolta els mercats, però sobretot, segons Alcaraz, “els inversors estan espantats i, tot i que avui puguem veure un altre rebot, la por és present”. Aturar aquesta espiral negativa de les borses pot aconseguir-se, segons Gonzalvo, “amb accions concertades dels bancs centrals, no anant a la seva com fins ara”.

Economia sòlida i entitats “robustes”

Malgrat la caiguda dels valors bancaris d'ahir, Pierre Moscovici, comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, va defensar la “solidesa de la recuperació de l'economia europea” i l'estat “robust” de la seva banca, sobre la qual va assegurar que s'ha de mantenir la confiança. “Continuen els vents favorables que segueixen impulsant les exportacions. Penso en la paritat euro-dòlar i també en la política monetària apropiada del BCE”, va afirmar. Mentrestant, Wolfgang Schäuble, ministre alemany de Finances, es va negar a comentar la situació de la principal entitat financera del seu país, el Deutsche Bank, però sí va dir que la volatilitat té un “cert punt d'exageració en els mercats”. A tot això, el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, rebutjava ser “alarmista” i destacava, un cop més, l'avantatge de l'Estat respecte dels seus socis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona