Economia

Negocis que busquen nous amos

Una vuitantena d'empreses de diferents sectors i en funcionament estan en venda a les comarques gironines

Participen en un programa que afavoreix la continuïtat de negocis viables

S'havia de jubilar, tenia l'empresa de distribució de papereria en ple funcionament i amb treballadors “que hi portaven treballant tota la vida”. D'alguna manera, Josep Viladevall volia donar continuïtat a aquesta empresa de Girona i va començar a buscar algú que se'n volgués fer càrrec i que mantingués els treballadors. Després de diverses entrevistes, finalment va coincidir amb Jordi Bosser, un altre gironí que, en aquell moment, estava en procés de reinserció en el món laboral i que “tenia diversos fronts oberts”, segons explica. Van contactar i, al cap d'un temps de tràmits per les dues parts, l'agost de l'any passat, Jordi Bosser va passar a ser el nou propietari de l'empresa de distribució de material de papereria Giroparer. Actualment, Viladevall i Bosser mantenen un contacte amistós, fora ja de la relació laboral.

La trobada entre antic i actual propietari va ser possible gràcies a Reempresa, un programa de compravenda d'empreses impulsat per la patronal Cecot juntament amb la Fundació Privada per a la Promoció de l'Autoocupació de Catalunya (CP'AC) i que posa en contacte empresaris que volen traspassar empreses petites i mitjanes viables amb possibles compradors.

85 negocis

Una fleca a ple funcionament a Celrà, un centre veterinari a Blanes, una empresa de fabricació de punt a Olot, un taller de xapa i pintura a Vilobí, un restaurant a Palamós... La llista és molt llarga i arriba, actualment, fins a 85 negocis diferents en nombroses poblacions de les comarques. És una xifra que es modifica contínuament i que es pot consultar a la seva pàgina web (www.Reempresa. org).

“Sabia que la propietària del centre es jubilava, però no tenia ni idea de com s'havia de fer per agafar un negoci”

LES FRASES

Volíem que es mantinguessin els treballadors de tota la vida i ens vam posar d'acord
Josep Viladevall
expropietari de distribució de material de papereria. GIRopaper
Vaig prospeccionar molt l'empresa, assegurant-me que era viable
Jordi Bosser
actual propietari de distribució de material de papereria- Giropaper

Fins a 65 empreses “salvades” des del 2013

U.C

Reempresa va entrar en funcionament a les comarques gironines a mitjan 2013 amb el suport de la Diputació de Girona i amb un cost de 18.519 euros per any, de què un 75% els aporta la Diputació. Actualment, es treballa en els ajuntaments de Figueres, Olot i Girona i els consells comarcals de la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. Per aquest motiu, la web de Reempresa (www.reempresa.org) recull actualment els anuncis d'empreses ubicades en aquests territoris. Des de la seva entrada en funcionament, ha evitat que 65 empreses gironines tanquessin per falta de relleu i ha permès mantenir 240 llocs de treball, segons va fer públic recentment a la patronal Cecot, impulsora del projecte, juntament amb CP'AC.

De les 65 empreses traspassades, una part molt important eren del sector de l'hostaleria (39,06%) i de serveis (36,92%), seguit en menor mesura pel comerç (14,8%), la indústria (9,04%) i altres sectors (0,16%). Pel que fa al preu de venda, pot oscil·lar, però el preu mig per al comerç és d'uns 48.000 euros, mentre que el traspàs d'una indústria és d'uns 157.000 euros.

Així mateix, aquestes 65 empreses han suposat una inversió induïda de 2,4 milions d'euros en el total de les operacions. Pel que fa al perfil dels compradors, sobretot hi ha encarregats o treballadors que coneixen el negoci, altres empresaris que volen ampliar el negoci i professionals amb experiència en la gestió d'empreses.

Garantia de viabilitat

Un dels principals problemes contra els que ha de lluitar Reempresa és l'“etiqueta” que quan un negoci es traspassa és perquè no és viable. Alexandra Planella, de la delegació CP'AC Girona, explica que a Reempresa validen tota la informació que els dóna l'empresa i demanen dades precisament per garantir-ne la viabilitat. “La majoria de casos de Reempresa són per jubilació. D'altres, per desavinences amb els socis, trencament de parelles, malaltia...”. Reempresa insisteix que les empreses que s'ofereixen en el seu web estan en funcionament i han de poder suportar un procés de compravenda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona