Economia

Estats Units

El futur incert de la xarxa social

Twitter no piula fort

La xarxa social encara un futur incert, amb un estancament en el nombre d'usuaris i la desconfiança dels inversors

Mentre s'especula amb una possible venda, la companyia ha d'afrontar la fuga dels principals directius, l'últim dels quals era el responsable de producte

Les accions han caigut un 70% des del mes d'abril

L'última setmanade gener va ser terrible. Cinc dels principals executius van abandonar el niu

Fan falta més de 140 caràcters per explicar què passa amb Twitter. Anys enrere, no es podia concebre un present sense la xarxa social de missatges curts instantanis, nascuda mòbil, element clau per al món de la informació. Però últimament les coses no van bé a la companyia de San Francisco, instal·lada en una crisi empresarial de futur incert.

L'última setmana de gener va ser terrible. Cinc dels principals executius van abandonar el niu, incloent-hi el cap de producte. En els últims dos anys, Twitter ha hagut de canviar els seus caps de finances, operacions i enginyeria. “Si tot anés bé i s'esperessin bons resultats no haurien marxat,” diuen per Silicon Valley. Els rumors de venda de Twitter han crescut en els últims mesos, i les turbulències al si de l'empresa no ajuden a calmar la marea.

Les informacions d'una oferta de compra per part de News Corp, l'empresa mediàtica de l'imperi Murdoch, i d'un nou intent d'adquisició d'Alphabet (la nova Google) han estat desmentides, però la previsió de davallada del valor de Twitter fa que les grans empreses tecnològiques i mediàtiques del món estiguin atentes.

La presentació de resultats de l'exercici del 2015 ha anat com s'esperava. L'empresa segueix abonada a les pèrdues milionàries, però la dada preocupant va ser una altra: el nombre d'usuaris està estancat i fa un semestre que no es mou dels 320 milions. I encara més: sense l'entrada al mercat dels usuaris que accedeixen a la xarxa social a través de missatges de text en països emergents, el nombre de perfils s'hauria reduït.

Amb aquestes xifres, les coses als parquets no van gens bé. Les accions estan a mínims històrics, lluny dels 62 euros a què es va arribar a finals del 2013, i han provocat una pèrdua de capitalització inesperada. En només dos anys, el valor a borsa ha passat de més de 44.420 milions d'euros a poc més de 10.660 milions. Els consellers borsaris han decidit posar les accions de l'empresa de l'ocell blau a la bossa d'accions “a vendre.” Des de l'abril passat, les accions han caigut un 70%.

L'inici del declivi va començar el segon trimestre del 2015, quan l'empresa va admetre un estancament en les dades d'usuaris. Els tuitaires actius són bàsicament periodistes, celebritats i influencers, i el públic massiu, que fàcilment accedeix a altres xarxes socials, té dificultats per entendre Twitter i el consideren una eina prescindible de comunicació.

Facebook és el gran rival inabastable, i Instagram ja ha desbancat Twitter com a segona xarxa social. La diferència d'usuaris seguirà en augment en els propers anys: mentre la companyia de l'ocell s'estabilitzarà en els 320 milions de tuitaires, més de 400 milions seran instagramers.

El CEO i fundador, Jack Dorsey, va decidir a finals de l'any passat prendre les regnes de la companyia i intentar canviar-la amb caràcter “d'urgència”. “Twitter s'ha de convertir en la primera cosa que la població mundial mira quan comença el dia i la primera cosa que engeguen quan volen compartir idees, comentaris o, simplement, dir què està passant,” diu Dorsey. Des que va tornar a posar-se al capdavant, està analitzant múltiples canvis per aplicar a la xarxa social. Inserir-hi vídeos i integrar-hi les transmissions en viu de la plataforma Periscope (propietat de Twitter) van ser els primer passos, i cada cop pren més força ampliar el nombre de caràcters permesos en els micromissatges. Intentarà facilitar l'accés al públic massiu amb un canvi d'algoritme que el farà funcionar d'una forma semblant a Facebook. Per les primeres reaccions, sembla que no arreglaria els problemes de base.

La mala situació de Twitter ha fet despertar de nou el rumor de perill de bombolla tecnològica, que torna a sobrevolar Silicon Valley. Després de la inestabilitat del fenomen Yahoo –fa unes setmanes va acomiadar més de 1.700 treballadors en l'últim intent de superar la incertesa de què passarà–, que una gran empresa com Twitter estigui en la mateixa situació, jugant amb el col·lapse, fa augmentar el temor. No obstant això, Dorsey encara creu que té temps per intentar estabilitzar-se i recuperar la fortalesa i la importància de les piulades.

Estancament en el nombre d'usuaris.
L'empresa ja va admetre l'any 2015 un estancament en el nombre d'usuaris alarmant per a una companyia acostumada a creixements exponencials i en detriment d'altres xarxes socials. El problema, segons els experts, és que el seu àmbit d'influència no s'estén d'una forma tan ampla com sí que ho fan Facebook o Instagram, i l'ús encara es limita entre les comunitats de periodistes i comunicadors, polítics, celebritats i ‘influencers'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona