Economia

UP ampliarà la denúncia a la CE per la nova PAC

Després dels primers pagaments, calcula que Catalunya perd 250 milions pel repartiment del ministeri

L'aplicació del govern espanyol de la nova PAC fa perdre diners als pagesos catalans. Després de l'abonament dels ajuts al 96% dels beneficiaris, el desembre passat, en el primer any de funcionament del sistema, Unió de Pagesos ha fet números. La retallada és de 250 milions en ajuts directes entre el 2015 i el 2020. La demarcació de Tarragona és la més perjudicada, i a Lleida, només enguany es perden 15,65 milions, un 11,97% menys de fons respecte a l'anterior PAC.

El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, explica: “Ens ho temíem i ara les dades ens ho confirmen. Han bastit un sistema buscant el resultat final, i no a la inversa, per afavorir determinats territoris, com ara la cornisa cantàbrica”. El mes vinent, el sindicat afegirà nous annexos a la seva denúncia presentada davant la CE l'any passat, que inclourà informació més detallada de com perjudica el model als pagesos catalans. Fomentarà part de la denúncia amb la informació proporcionada pel Tribunal Suprem, on va portar el cas. Catalunya deixarà de percebre 38,9 milions només aquest primer any, un 13,69% menys. Una reducció que anirà progressivament a l'alça cada campanya fins al 2019, quan assolirà una minva del 15,6%, uns 44,5 milions. Per contra, en el conjunt de l'Estat la reducció dels ajuts directes és del 2,51% enguany, i serà de l'1,5% el 2019. Catalunya va votar en contra del sistema, mentre totes les comunitats autònomes governades pel PP i Andalusia hi van votar a favor. La proposta afavoreix els grans propietaris i es va debatre molt a prop de les eleccions autonòmiques andaluses. “El sistema està dissenyat per afavorir determinats interessos, com el lleter gallec o l'oli a Andalusia”, diu Caball.

La nova PAC deixa marge als estats perquè revisin durant aquesta primera campanya si el model que han aplicat funciona correctament. El termini per replantejar-lo acaba l'agost vinent. Fa uns dies, en la primera reunió de les organitzacions agràries amb la nova consellera d'Agricultura, Unió de Pagesos li va reclamar una idea de redisseny per proposar a Madrid. “És punt imprescindible destinar els ajuts només als pagesos professionals. És a dir, els que obtenen tota la seva renda de l'activitat agrària”. La resta, com els rendistes d'altres comunitats autònomes, quedarien fora del sistema. “Així s'aconseguirien entre 450 i 500 milions per reequilibrar el model”, explica Caball.

Pla pilot abans d'una vacunació per la llengua blava

El Ministeri d'Agricultura s'ha compromès a “actuar i a reclamar responsabilitats” davant els possibles efectes secundaris per la vacunació contra el virus de la llengua blava en oví i boví, segons Unió de Pagesos. El 2008, el virus va causar la mort a molts animals i problemes de reproducció i productivitat.

Responsables del sindicat s'han reunit amb el director general de Sanitat de Producció Agrària, Valentín Almansa, per traslladar-li la seva oposició a l'obligació de vacunar de manera preventiva i massivament els ramats de 27 comarques catalanes. El virus no és present a Catalunya, però sí al sud de França, i no s'hi vacuna. El ministeri ha acceptat plantejar una política de vigilància comuna a tota la UE de tots els serotipus de la malaltia, i s'ha mostrat convençut que no hi haurà efectes secundaris per al bestiar. Unió de Pagesos havia reclamat la posada en marxa d'un pla pilot, abans de la vacunació massiva, seleccionant tant el territori com els animals “amb més exactitud”, i ha estat acceptat pel ministeri.

El govern espanyol, però, ha passat la pilota a la conselleria pel que fa a la possibilitat que les administracions paguin la vacunació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona